full screen background image

14 martie – Pauza stomacului mofturos

Dacă vei întreba elevii unei clase, indiferent dacă sunt în ciclul primar sau liceal, ce le place mai mult la școală, ai toate șansele să primești din partea multora răspunsul… “pauza”. De ce?!… Pentru că e momentul în care se joacă, în care se întâlnesc cu prietenul – elev în clasa vecină – mpentru că este momentul în care își dau coate în fața chioșcului cu gustări din școală.

Chiar așa! Unii îndrăgesc pauza pentru că este momentul în care cei mai norocoși își pot delecta papilele gustative cu tot felul covrigei cu arome și dulciuri frumos colorate. Cei mai puțin norocoși, cu ceea ce le-a dat mama de acasă spre consumare pe post de mic-dejun. Mic-dejun servit la școală, în graba celor 10 minute, în uitarea regulilor de igienă și cu gândul la joaca e care o ratează din cauza stomacului ce devenise prea vocal.

Degeaba doamna învățătoare i-a ținut toată teoria din lume legată de cât de importantă e masa de dimineață, de cât de important este ceea ce mănânci și cum mănânci. El nu poate să mănânce de dimineață. Noroc cu mama, care a înțeles că el nu poate înghiți nimic acasă, dimineața. A ajutat-o să înțeleagă mai ușor, ce-i drept, și graba de a ajunge la serviciu și dorința lui de a nu întârzia la școală. Și-n cele din urmă, și existența pauzei acesteia. Păi, nu de asta e pauza?! Pentru masă, în caz că n-ai mâncat acasă?!

Eu, una, cred că a mânca de dimineață ar trebui să fie la fel de important pentru școlarul mic ca și pusul în ghiozdan al rechizitelor pentru ziua de școală. Eu nu-l prea înțeleg pe “nu pot”-ul acesta de a mânca dimineața acasă, gătit și cald, alimente corespunzătoare. Spuneți și dumneavoastră!… Cum poate mânca la școală exact peste o oră, la fel de bine ar putea mânca acasă, mai devreme cu o oră. Cum reglezi ceasul să sune trezirea la 7 fix, așa poți regla stomacul să accepte mâncarea tot la oră fixă, dar acasă.

De ce sunt atât de neînțelegătoare cu stomacurile mofturoase? Pentru că micul-dejun chiar este pentru fiecare cea mai importantă masă din zi! Iar dacă noi, cei mari, luăm decizii mai puțin inspirate în privința propriei persoane, în privința celor mici suntem obligați spre a fi mai inspirați. Pentru că micul dejun este asociat cu o memorie mai bună, rezultate școlare mai bune, atenție sporită, greutate corporală sănătoasă și o stare generală bună. Adică tot ceea ce ne dorim pentru copiii noștri.

Iar lucrurile sunt posibilie dacă, de la micul-dejun, consumăm doza zilnică de educație.

comments

comments