full screen background image

Proiectul “Pădurea de Mâine” continuă în această primăvară

Primăvara aceasta se numără puieții!

“Pădurea de Mâine” ajunge, în prima jumătate a anului 2018, în 6 locații din 6 județe, unde peste 30 de hectare cu dificultăți de regenerare vor fi împădurite cu mai mult de 100.000 de puieți.

Campania va poposi, în această primăvară, și la Dorna Candrenilor, județul Suceava.

Acolo, 2 hectare de pădure de molid din zona Parcului Național Călimani au fost afectate de condițiile meteorologice și suferă de dificultăți la regenerare.

Proiectul „Pădurea de Mâine” a fost lansat pe 29 septembrie 2017 de Asociația Administratorilor de Păduri (AAP) și de Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, cu sprijinul Holzindustrie Schweighofer, pentru a ajuta proprietarii privați de păduri să regenereze suprafețele forestiere degradate din toată România în următorii 7 ani.

Pe 11 noiembrie 2017, s-a desfășurat prima acțiune de plantare la Poieni-Solca, județul Suceava. Suprafața de 4,7 hectare pe care s-a făcut plantarea este administrată de Ocolul Silvic Solca. Pădurea a fost tăiată în anii `90 și, în urma retrocedărilor, fragmentarea proprietății (numărul ridicat de proprietari din zona afectată) nu a permis gospodărirea corectă a acesteia. Pădurea nu s-a refăcut în mod natural iar proprietarii nu au avut fondurile necesare pentru reîmpădurire.

S-au plantat peste 21.000 de puieți de brad, molid, frasin, paltin și arin, în conformitate cu proiectul de reîmpădurire elaborat de Ocolul Silvic Solca, verificat de specialiști în silvicultură și biodiversitate de la Universitatea din Suceava. Ocolul Silvic Solca va superviza lucrările de completare și întreținere până în anul 2023 pentru a asigura refacerea completă a pădurii replantate.

„În cadrul proiectului „Pădurea de Mâine” am primit deja cereri pentru zece suprafețe eligibile. Acestea sunt în curs de analiză și pregătim selecția proiectelor pentru plantarea de primăvară. Mă bucur că am putut demara proiectul pe teren încă din toamna aceasta și că am putut veni în sprijinul proprietarilor terenului forestier degradat de la Poieni-Solca. Pe această suprafață era practic imposibil ca vegetația forestieră să se refacă în mod natural,” a declarat Ionuț Apostol, coordonatorul proiectului „Pădurea de Mâine”.

Proiectul „Pădurea de Mâine” vine astfel în sprijinul micilor proprietari oferind puieți, materiale de plantare, logistică, voluntari și specialiști, acoperind toate costurile aferente. Acțiunea de plantare din cadrul proiectului „Pădurea de Mâine” se desfășoară cu sprijinul companiei Holzindustrie Schweighofer. Compania va investi 1 milion de euro pentru plantarea a 1 milion de puieți pe durata celor 7 ani ai proiectului.

Despre Proiectul „Pădurea de mâine”

„Pădurea de mâine” – un proiect multianual elaborat de Asociația Administratorilor de Păduri și de Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, cu sprijinul Holzindustrie Schweighofer. Proiectul răspunde unei nevoi urgente de reîmpădurire a terenurilor private. Terenurile forestiere s-au retrocedat în mai multe etape, iar diferite situații au dus, în unele cazuri, la degradarea pădurilor. Există subvenții pentru împădurire (pădurile plantate pe terenuri non-forestiere), dar nu pentru replantare în aceste zone.
Campania de replantare este deschisă oricărui proprietar privat de pădure și oricărei primării, care pot depune propuneri pe www.padureademaine.ro, o platformă în care potențialii solicitanți și orice parte interesată pot găsi informații detaliate despre proiect, metodologia și progresul acestuia.

În cadrul proiectului „Pădurea de Mâine” vor fi plantați 1 milion de puieți, cu scopul de a:
• sprijini proprietarii de păduri care nu au capacitatea să regenereze pădurile degradate
• crea un puternic impact pozitiv la nivelul comunităților locale, care vor fi implicate activ în proiect
• contribui substanțial la conservarea resurselor forestiere, la prevenirea eroziunii, alunecărilor de teren și inundațiilor din zonele respective

Despre Asociația Administratorilor de Păduri

AAP este o organizație non-guvernamentală, apolitică, non-profit, asociația profesională a administratorilor de păduri. Asociația a fost înființată în anul 2004 și are statut de utilitate publică din anul 2015. Membrii asociației sunt 104 ocoale silvice private. Ocoalele din asociație administrează 1,5 milioane hectare de fond forestier, din proprietatea unităților administrativ teritoriale (64%), persoanelor juridice (30%) și fizice (6%).

Despre Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava

Componentele principale ale activității Facultății de Silvicultură din cadrul Universității “Ștefan cel Mare” din Suceava sunt învățământul și cercetarea științifică în domeniul forestier. Instituția pregătește ingineri silvici pentru activitățile de cultură a pădurilor, exploatarea și transportul masei lemnoase, industrializarea primară și recoltarea lemnului. Facultatea de Silvicultură Suceava este foarte activă în planul cercetării științifice, derulând numeroase proiecte de cercetare la nivel național și european, activând ca membru fondator al EFI CEEC – Centrul Regional pentru Europa Centrală și de Est al Institutului Forestier European (EFI).

Despre Grupul Schweighofer

Grupul Schweighofer își are originile într-o afacere de familie austriacă, cu peste 400 de ani de experiență în industria de prelucrare a lemnului. În prezent, Grupul este activ în industria de prelucrare a lemnului din Europa, având activități și în producția de energie din surse regenerabile, silvicultură și afaceri imobiliare. Divizia industrială a Grupului Schweighofer operează în România trei fabrici de cherestea și două fabrici de producție a panourilor din lemn precum și o fabrică de cherestea în Germania. Grupul este lider în industria europeană a prelucrării lemnului, având la momentul actual aproximativ 3.500 de angajați. Holzindustrie Schweighofer exportă produsele sale în peste 70 de țări din întreaga lume.

Ciprian Palaghianu – Director de Proiect din partea Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava

“Sunt inginer silvic, absolvind facultatea în anul 2001. Ulterior mi-am finalizat teza de doctorat în domeniul regenerării pădurii la Universitatea Stefan cel Mare din Suceava (2009). Experiența profesională am dobândit-o în cadrul Universității Stefan cel Mare din Suceava, fiind reprezentată de activități de predare (disciplinele: Împăduriri, Ecologia și managementul peisajului, Reconstrucția ecologică a ecosistemelor degradate) și cercetare în domeniul forestier (14 proiecte de cercetare, dintre care unsprezece naționale şi trei proiecte internaționale, cu tematică legată de modelarea forestieră, regenerarea pădurii, monitorizarea biodiversității în păduri naturale, cartarea şi reconstrucția ecologică a terenurilor degradate). Am desfășurat activități de consultanță în cadrul grupului de lucru de revizuire a normelor tehnice silvice referitoare la activitățile de împădurire.”

Dorel Fechete – Director executiv al Asociației Administratorilor de Păduri

“Sunt inginer silvic, cu treizeci de ani de experiență în domeniu. Am intrat în silvicultură de la vârsta de 14 ani, mergând pe urmele tatălui meu. Am absolvit Facultatea de Silvicultură și Exploatări Forestiere de la Brașov și am lucrat la ocolul silvic “Valea Sadului” din Tălmaciu apoi la ocolul silvic Săliște. Am lucrat la toate nivelele, la plantat, la cules de fructe de pădure, am reuşit să nu sar nicio etapă şi astfel, atunci când am ajuns în situaţia de a conduce un ocol silvic, să supraveghez activitatea unor oameni, mi-a fost mult mai uşor să gestionez o astfel de situaţie atât la birou cât şi pe teren. În anul 2002 am înfiinţat Ocolul Silvic privat “Valea Frumoasei” pe lângă primăria oraşului Sălişte iar din 2013 sunt director executiv al Asociației Administratorilor de Păduri.”

Ionuț Apostol – Manager de Proiect Pădurea de Mâine

“Am absolvit Facultatea de Geografie și Geologie din cadrul Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași iar apoi am activat timp de 15 ani în organizații de protecție a mediului. Activitățile mele au fost axate în principal pe tranziția de la combustibili fosili la energie curată iar în ultimii ani s-au adăugat protejarea pădurilor și gospodărirea responsabilă a acestora. Mă ocup de gestionarea proiectului ‘Pădurea de Mâine’ și aduc în echipă o perspectivă a celui care nu este inginer silvic dar este în egală măsură un iubitor al naturii.”

comments

comments
Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza