full screen background image

Autoritățile din Suceava, Cernăuți și Lvov au discutat despre drumul rapid pe coridorul Marea Baltică – Marea Neagră

Gheorghe Flutur a avut o întâlnire de lucru, la Consiliul Județean Suceava, pe teme ale cooperării transfrontaliere cu o delegație din Ucraina, din care au făcut parte Președintele Consiliului Regional Cernăuți, Ioan Muntean, și președintele Consiliului Regional Lvov, Oleksandr Hanushchyn.

Principalul subiect abordat de Gheorghe Flutur a fost continuarea și accentuarea demersurilor pentru realizarea drumului rapid pe coridorul nord-sud prin estul Carpaților, de la Baltică la Marea Neagră prin Lvov – Cernăuți – Siret – Suceava – Pașcani – Bacău – Focșani, cu continuare spre București.

„Vom aborda toate căile și toate instrumentele financiare posibile, ne vom adresa instituțiilor europene pentru a obține fonduri, inclusiv prin mecanismele cooperării în Carpați.

Munții Carpați se întind pe teritoriul a șapte state, peste 50% fiind pe teritoriul României.

Județul Suceava are cel mai mare sector românesc, cuprinzând 50 localități (2 municipii, 5 orașe, 43 comune) cu un număr de 156 sate și o populație de aproape 300.000 locuitori.

Carpații ocupă aproximativ o treime din suprafața României, iar în județul Suceava, zonele montane ocupă 2/3 din suprafața județului.”, a spus Flutur.

La întâlnirea de lucru au participat specialiști în mai multe domenii de interes pe sectorul transfrontalier: infrastructură, patrimoniu cultural, sănătate, educație, turism, dotare ISU, primarul Ion Lungu precum și primari din localități de frontieră.

„A fost o întâlnire foarte bună. Am propus realizarea de parteneriate și proiecte comune între localități din județul Suceava și din Ucraina, pentru a putea accesa fonduri. Ca noutate, pe lângă fondurile alocate proiectelor comune în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România-Ucraina 2014-2020, se pot accesa granturi acordate de Norvegia, Islanda și Liechtenstein. De săptămâna viitoare se va trece la activitatea pe grupuri de lucru.”, a ami declarat preşedintele Consiliului Judeţean.

comments

comments