full screen background image

Senat: Radarele vor fi instalate exclusiv pe maşinile care poartă însemnele Poliţiei

Senatul a adoptat astăzi, cu 92 de voturi „pentru” voturi şi unul „împotrivă”, propunerea legislativă a 16 deputaţi şi senatori PNL, potrivit căreia radarele rutiere să fie instalate exclusiv pe autovehicule care prezintă înscrisurile şi însemnele distinctive ale Poliţiei.

În expunerea de motive a iniţiatorilor se arată că, în prezent, prin atitudinea şi comportamentul lucrătorilor poliţiei rutiere nu se acordă niciun fel de atenţie prevenţiei apariţiei evenimentelor rutiere nedorite.

Potrivit proiectului, constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se va face direct de către poliţistul rutier, care este obligat să poarte uniformă cu înscrisuri şi însemne distinctive.

De asemenea, dispozitivele fixe sau mobile destinate măsurării vitezei se vor instala exclusiv pe autovehicule care prezintă înscrisuri şi însemnele distinctive ale poliţiei rutiere.

Mai mult, dispozitivele mobile (tip pistol) destinate măsurării vitezei se vor utiliza la o distanţă maximă de 10 metri de autovehiculele care prezintă înscrisurile şi însemnele distinctive ale poliţiei rutiere.

Iniţiatorii spun că modificarea are rolul de a preveni accidentele şi de a determina un comportament responsabil al şoferului.

“Aceste modificări au scopul principal de a readuce Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice la scopul său iniţial – prevenţia accidentelor şi dobândirea unui comportament responsabil al conducătorului auto. În forma sa acutală şi aşa cum este ea interpretată şi aplicată, OUG nr. 195/2002 este o ordonanţă orientată doar către aplicarea de sancţiuni şi atât. Ori, aplicarea de sancţiuni trebuie să fie ultima modalitate în modelarea comportamentului conducătorului auto. O lege poate avea obiectiv fundamental aplicarea de sancţiuni”, se mai arată în expunerea de motive.

Iniţiatorii proiectului dau ca exemplu amplasarea unei machete care imită un echipaj de poliţie cu radar, amplasată pe DN 17, în comuna Poiana Stampei, judeţul Suceava, care a redus numărul accidentelor rutiere grave, porţiunea de drum fiind cunoscută la nivel judeţean pentru multiple accidente soldate cu decese.

Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestei iniţiative legislative.

comments

comments