full screen background image

Vreme în încălzire, dar şi precipitaţii pe arii extinse la nivelul întregii ţări, în perioada 5-18 martie

Următoarele două săptămâni (5 – 18 martie) vor fi caracterizate de o vreme în curs de încălzire la nivelul întregii ţări, cu temperaturi ce vor atinge în zone din Banat, Crişana şi Oltenia chiar şi 17-18 grade Celsius, dar pe de altă parte precipitaţiile, în special sub formă de ploaie, se vor întoarce în majoritatea regiunilor, atât pe 5 şi 6 martie, cât şi după data de 11 martie, reiese din prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), publicată luni.

În Moldova, vremea rece, geroasă dimineaţa la începutul intervalului, va intra într-un proces de încălzire, urmând ca, în data de 11 martie, mediile maximelor şi minimelor să se situeze peste normele perioadei. Astfel, media maximelor va creşte de la 0 la un 1 grad pe 5 martie spre aproximativ 12 grade în zilele de 11 şi 12 martie, iar minimele de la -14 grade în prima zi a intervalului spre 3 – 4 grade, în datele de 11 şi 12 martie. Ulterior zilei de 12 martie, până la jumătatea celei de-a doua săptămâni, se întrevede o uşoară scădere a temperaturilor medii maxime şi minime, pentru ca, după această dată (14 martie) şi până spre sfârşitul intervalului, tendinţa acestora să fie de creştere uşoară de la o zi la alta. Astfel, maximele vor scădea de la valori medii de 12 grade spre 10 – 11 grade în 14 martie, apoi vor creşte spre 13 – 14 grade în data de 18 martie. Media minimelor va scădea de la valori de 3 – 4 grade, la începutul celei de-a doua săptămâni, spre valori în jurul a 1 grad în data de 15 martie, apoi vor creşte spre valori în jurul a 3 grade, în 18 martie. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi ridicată pe 6 martie, apoi în perioada 11 – 15 martie.

La munte, pe tot parcursul celor două săptămâni de prognoză, regimul termic va avea o evoluţie caracterizată prin uşoare variaţii de temperatură, tendinţa generală fiind însă de încălzire a vremii. Astfel, valorile maxime diurne se vor situa, în general, între 1 şi 7 grade, cu cele mai reci zile pe 5, 6, 8, 9, 13 şi 14 martie, respectiv cele mai calde pe 11 martie şi, din nou, în intervalul 15 – 18 martie. Temperaturile nocturne vor avea aceeaşi tendinţă de evoluţie, urmând a se situa, în medie, între -4 şi 0 grade, cu excepţia primei nopţi din interval, când încă va fi ger, iar media regională se va situa în jurul valorii de -9 grade. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi ridicată pe tot parcursul intervalului de prognoză, dar acestea se vor semnala pe arii mai extinse şi pot fi mai importante cantitativ în jurul datei de 6 martie şi, din nou, în intervalul 11 – 13 martie. AGERPRES

comments

comments