full screen background image

Camera Deputaţilor dezbate moţiunea simplă pe Educaţie depusă de liberali

Camera Deputaţilor dezbate, luni, moţiunea simplă pe Educaţie depusă de deputaţii PNL şi intitulată “Educaţi România, nu o pesedizaţi!”, iar miercuri va fi supusă votului.

Liberalii solicită, prin moţiunea simplă, demiterea ministrului Valentin Popa.

“Există un ministru în Guvernul României care sacrifică pe altarul ordinelor politice soarta copiilor noştri. PNL depune astăzi o moţiune simplă pe Educaţie, un semnal clar că lista miniştrilor care dăunează grav României trebuie completată cu ministrul Valentin Popa, ministrul care închide şcoli în Anul Centenarului, abandonează copii în sărăcie şi analfabetism şi umileşte dascăli. Bilanţul conducerii PSD – ALDE în domeniul Educaţiei constă în şcoli închise în Anul Centenarului, inspectori demişi prin fax pentru că nu corespundeau ordinelor de partid, probe de examene în afara legii, abandon şcolar în creştere, şcoli care nu îi învaţă pe tineri meserii, iar diplomele sunt departe de a certifica competenţe. PNL trage în felul acesta un semnal de alarmă asupra unui ministru care trebuie demis de urgenţă din Cabinetul Dăncilă până nu este prea târziu”, a afirmat, miercuri, în plen, la depunerea moţiunii, liderul grupului PNL de la Camera Deputaţilor, Raluca Turcan.

Ministerul Educaţiei nu trebuie transformat într-un centru social în care să fie angajată clientela de partid, menţionează textul.

“Este simplu de observat că viitorul României este într-un real pericol. Guvernul PSD – ALDE este incapabil să sprijine şcoala românească şi să formeze resurse umane de calitate pentru o economie prosperă în viitor. Ministerul Educaţiei nu trebuie transformat într-un centru social în care să fie angajată clientela de partid. Posturile de secretari de stat şi consilieri, inspectori, directori şi profesori trebuie ocupate de buni profesionişti şi oameni dedicaţi meseriei lor. Din acest minister se poate schimba în bine viitorul României! Se poate schimba în bine dacă la vârful lui vor fi oameni foarte bine calificaţi şi care vor înţelege că sunt acolo în slujba elevilor, studenţilor, profesorilor, părinţilor…. în slujba fiecărui cetăţean”, se arată în document.

Liberalii subliniază că un popor care astăzi se educă, mâine va inova, iar inovarea aduce progres şi progresul generează prosperitate şi o viaţă mai bună pentru toţi.

“Partidul nu poate “fi în toate”. (…) Sunt mii de copii din această ţară cărora li se încalcă un drept fundamental – cel la învăţătură. Am arătat că nu sunt bani pentru toate şcolile, că formarea profesorilor întârzie, că jumătate de generaţie la vârsta majoratului nu are nicio diplomă sau calificare pentru a se putea integra pe piaţa muncii. 50% dintre tinerii ţării sunt lăsaţi pradă sărăciei, nepăsării şi marginalizării sociale”, afirmă iniţiatorii.

PNL cere ministrului Educaţiei să aducă garanţii că: nu se vor închide şcoli, nu vor fi comasate clase, nu se va generaliza învăţământul simultan, nu vor fi disponibilizări în sistem (profesori sau personal auxiliar), nu vor mai exista întârzieri la plata salariilor şi că sunt suficiente fonduri până la sfârşitul anului pentru salarii.

Ei le cer totodată parlamentarilor ca, dacă au probleme în circumscripţiile lor, să nu ezite să dea “o bilă neagră” Ministerului Educaţiei.

“Dragnea nu o să vă ia nici fotoliul şi nici nu o să vă închidă birourile parlamentare. Votaţi moţiunea dacă vă respectaţi profesorii, dacă doriţi binele propriilor copii! Lăsaţi partidul să facă politică golită de conţinut. (…) Prezenta moţiune nu este despre lupta politică. Această moţiune nu este despre câtă susţinere şi putere are un partid în Parlament. Nu este nici despre apariţiile în media ale partidelor politice. Această moţiune a venit ca răspuns la nepăsarea cu care este tratată şcoala românească. Există cel puţin două fapte care îi îngrijorează pe toţi angajaţii din educaţie şi nu numai: 1 – întârzierile la plata salariilor şi 2 – lipsa banilor care poate duce la demisii, comasări şi închideri de şcoli. De două luni de zile, salariile profesorilor întârzie la plată. (…) Aţi umilit profesorii fără jenă. Le-aţi arătat “cine este jupânul”! Bravo, PSD!”, se arată în moţiunea PNL.

Una dintre problemele semnalate în moţiune se referă la “manualul unic, adoptat prin lege”, pentru fiecare disciplină, care “condamnă mai degrabă la închiderea minţii, decât la colaborare şi asigurarea unui viitor pentru români”.

Liberalii mai acuză PSD “că a amăgit tinerii părinţi că îi va sprijini şi va construi 2.500 de creşe, grădiniţe şi unităţi after-school, pentru ca încă din primii ani de viaţă copiii să primească suport de specialitate pentru dezvoltarea lor, şi nu a făcut nimic în acest sens, ba mai mult, parlamentarii PSD – ALDE au respins în Parlament alocarea de fonduri pentru construcţia de creşe”. AGERPRES

comments

comments