full screen background image

Bilanțul activității DNA în 2017: 3.800 de dosare soluționate, 159,5 mil. euro confiscaţi, 713 condamnări

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, miercuri, la şedinţa de prezentare a raportului privind activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie pe anul 2017, a anunţat, luni seară, Administraţia Prezidenţială. În schimb, ministrul justiției, Tudorel Toader, a anunțat marți, la CSM, că declină invitația de a participa la acest eveniment, supărat că șefa DNA nu i-a trimis în avans raportul.

Sinteza declarațiilor:

Anul 2017 a fost un an dificil în luptă împotriva corupției. Demersul a fost contestat, pus sub semnul întrebării. Deși noi descoperim inculpați, bugetele sunt în continuare fraudate.

1000 inculpati au fost trimiși în judecată, anul trecut. DNA se ocupă doar de corupția la nivel înalt. O treime dintre acești inculpați au avut funcții de conducere, demnități publice, funcții importante: printre ei se numără 3 miniștri, 5 deputați, 1 senator, 2 secretari de stat, un fost președinte al Camerei Deputaților, un secretar de minister au fost trimiși în judecată. De cele mai multe ori, aceia care comit infracţiuni de corupţie se află la conducerea unor instituţii publice.

O treime dintre inculpați a comis fraude cu fonduri europene, cel mai des cu fondurile europene alocate zonelor rurale, comunităților sărace.

Am descoperit manageri de spitale care iau mită de la furnizori de produse şi servicii. Se obţin beneficii chiar și în valoare de milioane de euro. De multe ori, autorităţile publice nu se constituie partea civilă pentru recuperarea prejudiciilor din bani publici și validează astfel abuzul.

189 de inculpați au fost trimiși în judecată pentru abuz în serviciu. Avem o situație îngrijorătoare în domeniul achizițiilor publice.

Este foarte greu să faci investigații în dosare în care faptele au fost comise cu 7-8 ani în urmă. În 2017 am identificat două dosare în care faptele s-au prescris, iar acest lucru îi poate fi imputat unui singur procuror, motiv pentru care am sesizat Inspecția Judiciară.

În 2017, procurorii DNA au avut de soluționat peste 11.200 de dosare. S-au soluționat peste 3.800 de dosare – cel mai mare număr de dosare soluționate într-un an, de la înființarea instituției. DNA are în investigare cazuri care presupun un probatoriu complex.

Peste 23.000 de persoane au fost audiate într-un an, adică o medie de 85 de persoane audiate pe zi. Au fost studiate peste 12 milioane de documente. S-au recuperat 159,5 mil. euro, care au fost confiscaţi.

Raportul de activitate al DNA va fi prezentat de procurorul şef Laura Codruţa Kovesi, de la ora 11.00, iar evenimentul va avea loc la Cercul Militar naţional.

La şedinţa de bilanţ a Secţiei pentru procurori a CSM, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, i-a reproşat procurorului şef al DNA că nu i-a trimis raportul de bilanţ al DNA pe care îl va preznta miercuri. De asemenea, el a spus că, deşi a fost invitat, nu va participa la şedinţă.

“Pe mine nu m-a convins nimic din contraargumentele dumneavoastră. (…) Sigur, nu va judeca doar Secţia de procurori. Vor judeca românii. Convingerea mea este că adevărul va ieşi la suprafaţă. Adevărul trebuie ştiut. Dumneavoastră spuneţi că totul este perfect. V-am contrazis prin cele notate în raport. Spuneaţi că aveţi deschidere la dialog. Foarte bine. Mâine aveţi bilanţul. Mi-aţi trimis şi o invitaţie. Vă mulţumesc, dar nu voi veni”, a spus Toader, după ce Kovesi a răspuns la toate cele 20 de acuzaţii din raportul ministrului Justiţiei.

Secţia pentru procurori a CSM a dat aviz negativ solicitării ministrului Justiţiei de revocare din funcţie a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Votul în sedinţa Secţiei pentru procurori a CSM a fost 6-1 “împotriva” cererii de revocare, votul “pentru” fiind din partea ministrului Justiţiei.

comments

comments