full screen background image

Creştere masivă a numărului sucevenilor solicitanţi de pensie europeană

Persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare şi care au lucrat în statele membre ale Uniunii Europene, pot primi pensie comunitară, informează Casa Judeţeană de Pensii Suceava, precizând că este vorba despre categoriile de lucrători prevăzuţi în Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

În acest sens, în anul 2017, Casa Judeţeană de Pensii Suceava a prelucrat 307 de dosare comunitare, faţă de 104 de dosare, în 2016.

Din total, 173 de dosare au fost soluţionate prin emiterea deciziei în situaţia în care casa teritorială de pensii este instituţie în cauză, iar 134 de dosare au fost rezolvate prin emiterea deciziei în situaţia în care aceasta este instituţie de instrumentare.

Facilitatea a devenit operaţională după ce, începând cu 1 ianuarie 2007, data aderării României la Uniunea Europeană, legislaţia comunitară în domeniul asigurărilor sociale a devenit direct aplicabilă şi în ţara noastră, în relaţia cu celelalte state membre ale UE.

Pe de altă parte, anul trecut, la Casa Judeţeană Pensii Suceava au fost solicitate 683 de confirmări ale perioadelor de asigurare din România, cât şi 132 de confirmări a perioadelor de asigurare din străinătate.

comments

comments