full screen background image

19 februarie – Și consultați, și lămuriți, și mulțumiți…

Ați observat cât de transparent își dorește a fi în luarea deciziilor, în ultima vreme, Ministerul Educației Naționale? Toate hotărârile se iau prin consultare publică sau prin consultarea partenerilor de dialog social. Ziceți și voi dacă nu sună bine lucru acesta?

Păi, da! S-au făcut consultări publice în privința calendarului școlar pentru anul viitor, se fac consultări și se așteaptă propuneri în privința calendarului înscrierii copiilor în clasa pregătitoare… și consultările continuă și în privința modalității de acordare a gradației de merit, profesorilor. Deci, consultări în privința vacanțelor acordate copiilor, în privința timpului acordat părinților, în privința banilor acordați profesorilor.

E bine, zic. Căci, cred și eu, ca și Moș Ion Roată, că “unde-i unul nu-i putere, la nevoi și la durere”… E nevoie de mai mulți, pentru o decizie înțeleaptă și pentru ca toată lumea să se simtă băgată în seamă.

Decizia însă tot pe acolo, pe sus, se ia. Ca în credința lui Roată cel înțelept. Consultarea e doar să fie, să nu trebuiască. Pentru că cei doar 17 la sută dintre respondenții sondajului legat de calendarul școlar, au avut câștig de cauză în ochii ministerului, în fața celor 77 la sută care își doreau începerea anului școlar pe 10 septembrie. Deci vreți pe 17 septembrie să înceapă anul școlar?! Perfect! Va începe pe 10 septembrie. Să nu mai ziceți că nu ține cont nimeni de opiniile domniilor voastre!…

Uite, cam așa îmi pare că se iau deciziile în multe domenii. Acum, e drept, nu poți mulțumi pe toată lumea, iar anul școlar nu poate fi, măcar în acte, doar o vacanță perpetuă, cu mici pauze de ore de curs. Dar o motivare a deciziei luate în dezacord cu rezultatele unui sondaj public tot ar fi fost minunat de dat. Ca să înțeleagă tot omul consultat în acestă problemă, ce și cum stă treaba.

Dar ce să-i faci?… Nu le putem avea pe toate…. Și consultați, și lămuriți, și mulțumiți… Pentru asta ar fi nevoie de mai multe doze de educație consumate de către toți. Și de către cei ce consultă, și de către cei ce sunt consultați.

comments

comments