full screen background image

Despre gripa sezonieră, cu dr. Angelica Popescu, medic specialist boli infecțioase la Spitalului Rădăuți

Gripa face noi victime în România. Autorităţile au anunţat ieri, 13 februarie, cinci decese, după ce cu o zi înainte fuseseră înregistrate alte patru. Numărul românilor care au fost răpuşi de boală a ajuns astfel la 27, conform ultimei informări a Institutului Naţional de Sănătate Publică. Din cauza temperaturilor scăzute, iarna este cunoscută drept cel mai puternic inamic al sănătăţii. În aceast sezon, organismul este expus la numeroase boli care pot provoca o serie de complicaţii nedorite. Dintre acestea, cele mai frecvent întâlnite sunt: gripa, pneumonia, laringita, infectiile urinare şi degerăturile.

Despre gripa sezonieră a vorbit, la VIVA FM Rădăuți, dr. Angelica Popescu, medic specialist boli infecțioase din cadrul Spitalului Municipal Rădăuți.

Gripa este o infecţie respiratorie contagioasă, cu potenţial mic de ameninţare dacă este tratată la timp. Simptomele gripei apar la aproximativ trei zile după expunerea la virus, şi include: febră, frisoane, tuse, durere în gât, nas înfundat, durere de spate, braţe şi picioare. Deşi manifestările sunt asemănătoare cu cele cauzate de răceală, în cazul gripei sunt totuşi mai severe şi durează mai mult timp. Vaccinurile împotriva gripei reduc severitatea simptomelor şi protejează împotriva complicaţiilor care ar putea să apară. În plus, adoptarea unui mod de viaţă igienic, asigurarea unui aport constant de vitamine şi minerale din fructe şi legume, hidratare şi somn suficient contribuie la ţinerea sub control a virusului.

În ceea ce privește vaccinul antigripal, medicul Angelica Popescu afirmă că vaccinarea poate să fie începută în luna octombrie și poate să continue chiar și până în luna februarie, cu condiția ca persoana care se vaccinează să nu fi fost bolnavă de gripă în sezonul respectiv.

În acest moment, în județul Suceava sunt confirmate mai multe cazuri de gripă H1N1 dar și H3N2. La Rădăuți sunt șase cazuri de viroze compatibile cu gripa, iar bolnavii sunt internați. Există și cazuri neraportate, ale bolnavilor care nu se adresează medicului și se tratează acasă.

Doina CRAIU

VIVA FM Rădăuţi

 

comments

comments