full screen background image

14 februarie – Zi de import cu importanță

Deunăzi, pe când călătoream cu mașina, aripa tânără a familiei se făcu auzită printre acordurile ce răsunau din radio: “Știți că se aproprie Valentine’s Day? Ați pregătit ceva?” Întrebările acestea m-au făcut să zâmbesc. Vădeau o dublă preocupare.

Una mi-a reamintit că timpul trece și în foarte puțină vreme poate voi fi consultată în privința a ceea ce ar putea să ofere un adolescent uneia dintre prietene, ce înseamnă mai mult pentru el. Ceea ce m-a făcut să cred că lucrurile se vor complica și mai mult pentru mine, în postura de mamă de băiat.

A doua vădea dorința de a-și ști părinții în aceeași relație frumoasă, pe care o cunoștea de atât de multă vreme.

Pentru că Valentine’s Day e ziua în care oamenii își manifestă afecțiunea pe care și-o poartă. Nu singura zi… Dar cea pusă sub lupă de cei tineri mai mult decât altele. E drept că e o sărbătoare împrumutată nu foarte de mult. Nu de cei ce simțeau fiorii dragostei înainte de 1989. Nefiind deci împrumutul lor, sunt mulți ce spun că nu e o zi specială pentru ei. Ci doar un pretext “americănesc” de a mai subția portofelele. La fel de mulți, însă, dintre cei ce gândesc așa, au copii. Copii care adoptă firesc ceea ce este nou. Iar această zi e una specială în cercurile lor. Faptul că părinții nu-i dau importanță ar putea să-i facă să se întrebe dacă, în timp, o relație de lungă durată nu-și pierde din bucurie, din intensitate, din adaptabilitate.

Chiar și numai din acest unghi dacă privim Valentine’s Day, tot ar trebui să-i acordăm ceva mai multă importanță. La urma urmei, nu trebuie să fie despre cadouri costisitoare. (Nu suntem toți asemeni un celebru fost tenisman care i-a dăruit perechii la ceas aniversar un magazin cu brenduri, o afacere…) Poate fi însă despre gesturi mărunte, o floare, o carte sau orice altceva ce aduce bucurie. Gesturile pe care părinții le fac în fața copiilor, fără a-și dori să fie demonstrative, sunt un model. Felul în care părinții își vorbesc, în care reacționează în situații plăcute sau mai puțin plăcute, conturează un model de urmat peste ani de copiii ce vor deveni adulți. Iar dacă mai tânărul familiei dă semne, așa cum s-a întâmplat în cazul nostru, că îl preocupă această zi, e un motiv în plus de a nu refuza semnificația ei.

14 februarie, Valentine s Day! Zi pentru confirmări, pentru flori sau măcar pentru îmbrățișări. Frumoasă să fie pentru fiecare, consumatori sau nu de educație în doze!

comments

comments