full screen background image

Au fost acordate premiile câştigătorilor etapei naţionale a Olimpiadei de Astronomie şi Astrofizică

Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) informează că au fost acordate premiile I, II şi III, respectiv 21 de menţiuni câştigătorilor etapei naţionale a Olimpiadei de Astronomie şi Astrofizică (ONAA).

“Ediţia a XVI-a a etapei naţionale a Olimpiadei de Astronomie şi Astrofizică (ONAA) s-a desfăşurat, în perioada 2-5 februarie 2018, la Colegiul ‘Alexandru cel Bun’ din Gura Humorului, reunind 137 de finalişti din 29 de judeţe. Specificul competiţiei constă în faptul că vizează două categorii de concurenţi: juniori (clasele VI-VIII) şi seniori (clasele IX-XII). La prima categorie au participat 47 de elevi, iar la a doua – 90 de elevi. Au fost acordate premiile I, II şi III, respectiv 21 de menţiuni din partea Ministerului Educaţiei Naţionale (8 pentru juniori şi 13 menţiuni pentru seniori). De asemenea, Societatea Română de Fizică (SRF) a acordat 76 de medalii de aur, argint şi bronz, dar şi menţiuni de onoare, conform regulamentului Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică (OIAA)”, se arată într-un comunicat al MEN.

Structura concursului presupune parcurgerea a trei probe: o probă teoretică (trei ore), o probă observaţională şi o probă de baraj (patru ore) pentru accesul în loturile lărgite (15 seniori şi 10 juniori) din care vor fi selectaţi reprezentanţii României la concursurile internaţionale de profil. Selecţia loturilor are loc în perioada 5-10 februarie.

Astronomia este o disciplină complexă, reprezentând îmbinarea dintre fizică şi matematică, fapt ce impune cunoaşterea unor noţiuni de matematică (trigonometrie sferică) şi fizică (teoria relativităţii) de nivel superior. Totodată, elevii trebuie să deţină deprinderi practice în utilizarea telescoapelor şi a lunetelor pentru a observa corpurile cereşti.

Etapa naţională a ONAA 2018 a fost organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, cu sprijinul Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN), al Universităţii “Ştefan cel Mare” din Suceava şi al Societăţii Ştiinţifice Cygnus din Suceava.

“Felicit toţi concurenţii şi premianţii care s-au remarcat în cadrul acestei olimpiade. De asemenea, felicit şi organizatorii, ale căror eforturi au făcut posibilă o nouă pagină în istoria acestui prestigios concurs. Chiar dacă este relativ nou apărut în calendarul olimpiadelor naţionale, performanţele elevilor şi dăruirea celor care se implică în organizarea sa îl plasează în rândul celor mai importante concursuri din ţară”, a declarat ministrul Educaţiei Naţionale, Valentin Popa.

comments

comments
Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza