full screen background image

Dăncilă: Sunt întârzieri privind construcţia spitalelor regionale,

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a anunţat, marţi, că există întârzieri privind construcţia celor trei spitale regionale, a liniei de metrou M6 şi a autostrăzii Câmpia Turzii – Ogra – Târgu Mureş.

“Din păcate, pentru autostrada Câmpia Turzii – Ogra – Târgu Mureş şi construcţia liniei de metrou M6 Gara de Nord – Otopeni şi construcţia celor trei spitale regionale – (…) Cluj, Iaşi, Craiova – există întârzieri. În cel mult o lună de zile, voi analiza împreună cu miniştrii de resort amploarea acestor întârzieri şi vom identifica soluţii, astfel încât în perioada imediat următoare soluţiile identificate să le discutăm cu dumneavoastră”, i-a spus premierul Viorica Dăncilă comisarului european Corina Creţu, la Palatul Victoria.

Totodată, şefa Guvernului a precizat că, în cazul proiectelor privind autostrada Sebeş – Turda şi privind reabilitarea de cale ferată Radna – Gurasada – Simeria, “lucrările sunt în grafic”.

Viorica Dăncilă a precizat că “nu este întâmplător” faptul că prima întâlnire pe care o are în calitate de prim-ministru este cu comisarul european Corina Creţu.

“Eu cred că împreună vom reuşi să relansăm această componentă europeană şi (…) îmi doresc foarte mult creşterea dimensiunii europene a guvernării”, a spus Viorica Dăncilă.

Ea a amintit că, în 2017, România a avut de îndeplinit 34 de condiţionalităţi şi a reuşit finalizarea acreditării autorităţilor de management.

“În prezent, bugetul total pentru apelurile lansate este de 21,7 miliarde de euro, ceea ce reprezintă 79% din suma alocată. În 2017, a fost solicitată Comisiei Europene suma de 1,24 miliarde de euro, comparativ cu anul 2016, unde (…) nu a fost solicitată nicio sumă de rambursare pentru cadrul financiar 2014 – 2020. Rambursările făcute de Comisia Europeană în 2017 au fost în valoare de 1,09 miliarde euro, iar pentru 2018 suma totală pe care autorităţile române trebuie să o solicite la rambursare – pentru a nu exista risc de dezangajare – către Comisia Europeană este de 1,73 miliarde de euro”, a afirmat Dăncilă.

De asemenea, ea a precizat că a cerut ministerelor implicate în domeniul fondurilor europene ca, în două săptămâni, să îi prezinte soluţiile identificate, astfel încât, la 31 decembrie 2018, “România să nu piardă niciun euro”.

AGERPRES

comments

comments