full screen background image

30 ianuarie – Etichetă la minut

Iată că este o certitudine noua schimbare de ministru al Educației. Nici bine nu a fost anunțată propunerea domnului Popa în noua funcție, că ziariștii au și sărit la gâtul celui ce urmează să facă parte din noul cabinet de miniștri. Sau, mai bine zis, puțin mai sus, în zona dinspre care se revarsă gândurile domnului rector prin viu grai, spre cei ce îl ascultă.

Un colaj bine realizat, cu greșelile făcute în exprimare în diferitele interviuri sau luări de poziție în spațiul public, a devenit viral în spațiul virtual și o știre foarte gustată de mulți. Normal că te blochezi la gândul că posibilul ministru al educației este cel ce te bombardează într-un minut cu nu mai puțin de 10 greșeli de exprimare. Și cum mulți dintre cei ce nu sunt din Suceava nu știu mai nimic despre el, deja și-au făcut o impresie. Au pus o etichetă la minut! Unii spun că exprimarea alambicată și inexistența conexiunilor logice în ceea ce afirmă ar putea avea drept scuză doar un posibil accident vascular cerebral, recent. Altfel nu ar fi scuzabile greșelile dumnealui. Nu scuz nici eu astfel de greșeli, dar nici nu pot să nu mă întreb dacă în cei 5 ani de când dumnealui este mult mai vizibil din poziția de rector al universității sucevene, a adunat… doar 10 greșeli de exprimare. Dacă e așa, mă pot declara optimistă, comparându-l cu fostul ministru, de al cărui nume îl desparte doar o vocală, care a reușit să adune în jumătate de an cam dublul greșelilor de exprimare.

Mă întreb, însă, dacă ne-am înregistra fiecare pe parcursul unei săptămâni, cam câte astfel de greșeli am putea bifa? Retoric, bineînțeles, pentru că ar fi un exercițiu de folos doar propriei persoane, netinzând foarte mulți să devenim miniștri.

Una peste alta, nu pot să spun decât că mi-e greu să pun etichete sau să fac judecăți de valoare despre oameni, înainte de a-i vedea la lucru. Aș putea să mă îngrijorez gândind că miniștrii veniți din mediul universitar au dovedit adesea mai puțină înțelegere legat de ce se întâmplă în învățământul universitar, să mă îngrijoreze știrea legată de eventualele afaceri ale universității sucevene cu o firmă de turism a căror patroni sunt rude cu domnul Popa, să mă îngrijoreze faptul că sistemul de învățământ este în suferință maximă de când s-au perindat atât de mulți miniștri în fruntea lui.

Restul e știre de senzație, critică prea puțin constructivă. Aștept faptele. Care sper să vădească o consumare a educației în doze mai concentrate.

comments

comments