full screen background image

GRAMMY 2018: Bruno Mars este marele câştigător al celei de-a 60-a ediţii a premiilor Grammy

Bruno Mars este marele câştigător al celei de-a 60-a ediţii a Premiilor Grammy, reuşind să învingă celebrul hit “Despacito” la categoria piesa anului cu melodia “That’s What I Like” şi obţinând şi premiile Grammy la categoriile înregistrarea anului şi albumul anului cu piesa care dă titlul ultimului său album, “24K Magic”, categorii în care i-a devansat pe Kendrick Lamar, Jay-Z şi Childish Gambino, conform The Verge.com.

Kendrick Lamar a început seara premiilor drept mare favorit, cu 7 nominalizări, şi, după ce s-a impus la categoriile rezervate muzicii rap – cel mai bun album rap, cea mai bună interpretare rap şi cea mai bună piesă rap – a fost nevoit să se încline în faţa lui Bruno Mars la categoriile generale ale premiilor Grammy, aşa cum este Albumul anului şi Înregistrarea anului, categorii care nu au mai fost câştigate de muzicieni rap de 14 ani.

Ceremonia de la New York, prezentată de actorul britanic James Corden, a început cu o reprezentaţie a lui Lamar însoţită de comentariul comedianului Dave Chappelle: “Singurul lucru mai înspăimântător decât să vezi un afroamerican care este cinstit în America este să fii un afroamerican cinstit în America”.

Potpuriul din muzica lui Kendrick Lamar a continuat cu dansatori îmbrăcaţi în uniforme militare de camuflaj, apariţii surpriză ale lui Bono şi The Edge, o reprezentaţie de tobe taiko şi dansatori cu glugi roşii care s-au prăbuşit pe scenă unul câte unul la sunetul unor focuri de armă.

Numeroase celebrităţi, printre care Lady Gaga, Elton John şi Nick Jonas şi-au etalat susţinerea pentru campania #TimesUp împotriva abuzurilor sexuale, purtând în piept trandafiri albi.

Pornind de la iniţiativa Time’s Up împotriva hărţuirilor sexuale şi inegalităţii la locul de muncă, ce a fost reprezentată şi la gala Globurilor de Aur, în această lună, când numeroase actriţe au optat să poarte rochii de culoare neagră, organizaţia Voices in Entertainment a început de miercuri o campanie prin e-mail prin care a îndemnat la adoptarea trandafirului alb ca simbol al susţinerii victimelor abuzurilor sexuale.

Conform Voices in Entertainment, trandafirul alb “reprezintă din punct de vedere istoric speranţa, pacea, empatia şi rezistenţa”.

Seara de gală a fost condimentată şi de momente cu încărcătură politică, de la Hillary Clinton şi Cardi B are au citit pasaje din controversata carte “Fire and Fury: Inside the Trump White House”, până la formaţia rock irlandeză U2 care şi-a arătat susţinerea pentru programul destinat imigranţilor DACA Dreamers (Deferred Action for Childhood Arrivals) interpretând o piesă de pe o barjă amplasată în faţa Statuii Libertăţii. Bono a cântat folosind un megafon vopsit în culorile steagului American.

Poate cel mai emoţionant moment al serii a fost oferit de Kesha, care a interpretat piesa “Pray”, o melodie despre propria dramă a abuzurilor şi traumelor sexuale.

Bruno Mars a câştigat 6 premii Grammy, printre care şi cel pentru piesa anului cu hitul său “That’s What I Like”, precum şi premiile pentru cea mai bună înregistrare şi cel mai bun album cu piesa şi LP-ul “24K Magic”.

Kendrick Lamar a câştigat premiul Grammy la 5 categorii. “Important este să te exprimi şi să pui culorile pe pânză pentru ca întreaga lume să evolueze, pentru următorul care te ascultă, pentru generaţia care urmează”, a susţinut Lamar în discursul de acceptare al premiului Grammy la categoria rezervată albumelor rap. În afara premiilor la categoria rap, pe care a dominat-o, Lamar a mai câştigat premiul pentru cel mai bun videoclip cu piesa “Humble”.

Solista canadiană Alessia Cara s-a impus în faţa rapperilor Khalid şi Lil Uzi Vert, dar şi a solistei pop Julia Michaels şi noii vedete R&B SZA la categoria rezervată celor mai buni noi artişti.

“Când eram o copilă, în duş, mă jucam prefăcându-mă că am câştigat un premiu Grammy, aşa că poate vă gândiţi că am avut timp să pregătesc un discurs de acceptare adecvat. Ei bine, lucrurile nu stau deloc aşa”, a susţinut solista canadiană când a urcat pe scenă pentru a primi premiul.

Legendara formaţie The Rolling Stones a câştigat premiul Grammy la categoria rezervată albumelor blues tradiţionale cu LP-ul “Blue & Lonesome”, în timp ce canadianul Leonard Cohen a câştigat postum premiul pentru cea mai bună interpretare rock cu piesa “You Want It Darker”.

Carrie Fisher a primit de asemenea un premiu postum. Ea a obţinut Grammy-ul pentru cel mai bun album vorbit – poezie, audiobook, poveşti (Best spoken word album) cu varianta audio a memoriilor sale, “The Princess Diarist”. Aceste memorii se bazează pe jurnalul pe care actriţa l-a ţinut în 1977 pe când juca în primul film al seriei “Star Wars”.

Veteranii germani de la Kraftwerk au câştigat premiul pentru cel mai bun album dance/electronic cu LP-ul “3-D The Catalogue”. Formaţia Kraftwerk a mai primit un premiu Grammy în 2014 pentru întreaga activitate.

Ceremonia de duminică seară s-a desfăşurat la Madison Square Garden din New York pentru prima oară în ultimii 15 ani. Formaţii şi interpreţi celebri, printre care Lady Gaga, Pink, Rihanna, Elton John, Miley Cyrus, Kendrick Lamar, Kesha, U2 şi Sting, au cântat în cadrul evenimentului.

Marele învins al serii este Jay-Z, care, deşi a fost nominalizat la 8 categorii, a plecat acasă cu mâna goală. El se poate consola însă cu cele 21 de premii Grammy obţinute de-a lungul carierei.

AGERPRES

comments

comments