full screen background image

Rezultatul anchetei în cazul pacientei decedate la Spitalul Județean: “Nu avem ce ne reproșa”

O comisie formată din șefii a 4 secții ale Spitalului Județean Suceava a dar verdictul în cazul CRISTINEI UNGUREANU, pacienta decedată la începutul anului din cauza unei peritonite.

Medicii au stabilit că nu au fost identificate încălcări ale procedurilor medicale și că nu există elemente pentru desemnarea unor abateri de la conduita profesională.

Purtătorul de cuvânt al spitalului, MIHAI ARDELEANU, a declarat că pacienta prezenta diabet zaharat neglijat și că această afecțiune a mascat simptomele de iritație peritoneală.

Cristina Ungureanu (63 de ani) a murit pe data de 4 ianuarie, după o internare de 22 de ore, la secția terapie intensivă.

Personalul care a intrat în contact cu pacienta a fost invitat la discuții cu membrii comisiei. Este vorba despre: șefii secțiilor chirurgie (Valeriu Gavrilovici), anestezie terapie intensivă (Dorin Stănescu), diabet și boli de nutriție (Gabriela Crețeanu), unitatea de primiri urgențe (Liviu Cîrlan) și șefa oficiului juridic Dana Mamciuc.

Au dat declarații medicii Ruslan Gorceag (ATI), Loredana Știrbu (UPU), Ramona Caziuc (Diabet), Mircea Badea (Gastroenterologie), Monica Popescu (Radiologie), Aman Nasie (Chirurgie), Andreea Botezan (Anatomie Patologică) și Dănuț Bărbunc (ATI).

“Nu au fost identificate eventuale încălcări ale procedurilor interne privind furnizarea serviciilor medicale de către medici pe toată durata internării. Cauzele și împrejurările care au determinat stabilirea diagnosticului și conduita terapeutică au fost determinate de tabloul clinic și paraclinic cu care pacienta s-a prezentat în UPU. Timpul de răspuns nu evidențiază încălcări sau abateri de la procedurile și normele legale. Afecțiunea, un diabet zaharat neglijat, a dus la mascarea semnelor de iritație peritonială, pacienta a fost monitorizată permanent, a fost administrat tratament pentru reechilibrare, monitorizarea a fost dublată de consultul medicului diabetolog. Pacienta a fost refractară la tratament datorită bolilor care au fost neglijate anterior prezentării la spital. Noi nu găsim nici o fisură în protocoalele și procedurile care au fost respectate întocmai. Nu avem a ne reproșa ceva, sigur că este regretabil, regretăm orice deces care se întâmplă și ne facem procese de conștiință, dar aici nu avem ce ne reproșa”, a citat Ardeleanu din concluziile anchetei.

Certificatul constatator al decesului are drept cauză a morţii hemoragia internă cauzată de peritonită.

comments

comments