full screen background image

16 ianuarie – Toate-s vechi și nouă toate

Azi ar putea fi o zi specială în curtea școlii. De ce? Pentru că îl aniversăm pe Eminescu. Și dacă data nașterii poetului o mai știu doar vreo câțiva, cu ce s-a ocupat cu ceva vreme în urmă cu siguranță știu mai mulți. De voie sau nevoie.

De mai multă voie pe vremea când cartea era printre puținele mijloace de relaxare și evadare din monotonia unei zile. E drept că mai ades proză decât poezie, iar publicistica lui Eminescu era necunoscută, deși existența ei era știută.

Dar ce știm, mai exact, despre Eminescu? De mici am învățat că e cel mai mare poet român. Și-i învățăm la rândul nostru pe copii acest lucru. E drept, unii fără prea mare convingere și fără argumente. Doar că generațiile de astăzi nu prea sunt impresionate de versurile lui. Unii consideră că ar fi prea melancolic și răsuflat… Drept urmare, versurile le citesc doar la școală, sub privirea vigilentă a profesorilor sau ca lectură obligatorie acasă, pe sărite, fără a înțelege mare lucru și fără prea multă tragere de inimă.

La drept vorbind, puțini mai sunt chiar și profesorii care încă recită cu pasiune din el. Și care reușesc să-l “traducă” pe înțelesul elevilor, astfel încât aceștia să-și dorească să-l citească.

Ei… dar măcar astăzi, Eminescu va fi la mare cinste! Și, vrând-nevrând, îi vom auzi și-i vom rosti numele, cât pentru următoarele 366 de zile. Cu siguranță prin școli vor fi nenumărate concursuri de de poezie și discuții despre opera lui. În funcție de vârstă. Cred că nu vor lipsi nici concursuri de genul celui organizat anii trecuți, în Botoșani, de Primărie, când 130 de copii s-au îngrămădit pentru câștigarea unei tablete. Dacă reușești să reciți toate cele 98 de strofe… Și culmea, au reușit. Mulți dintre ei… Deci se poate… importantă e miza.

Citeam undeva că dacă Eminescu ar mai fi trăit, ar fi primit din vânzările pentru drepturi de autor cel mult 4.500 de lei. Căci puțini sunt cei care cumpără astfel de cărți. Cam 3.000 de exemplare pe an, estimează Uniunea Scriitorilor.

Cu toate acestea, Eminescu e mai des la întâlnirea cu cititorii… unde credeți? În mediul online. Căci are pagină oficială de Facebook, cu peste 350.000 de fani. Și dacă stăm și analizăm, nu-i rău nici așa. Căci lumea a evoluat. Iar dacă poetul și-a găsit loc pe o rețea de socializare, înseamnă că mai sunt din aceia ce au o relație specială cu el. Important este să-l citim, măcar din când în când, și să-i ajutăm pe cei care nu pot, să-l înțeleagă. Pentru că sunt multe lucruri de înțeles și de ajutor în toată opera lui, nu doar în versuri. Dar pentru asta trebuie să-l înțeleagă mai întâi mai bine profesorii, părinții și abia pe final și elevii.

Deci, sărbătoare azi! Din drag sau dor de Eminescu. Doar azi însă? Probabil că da, căci… “vreme trece, vreme vine… toate-s vechi și nouă toate.” Iar despre doză ce să mai zic? Consum-o zilnic, dragă ascultătorule, apoi “te-ntreabă… și socoate.”

comments

comments