full screen background image

Baletul Clasic din Saint Petersbourg aduce la Suceava spectacolul „Lacul Lebedelor”

Pe 2 martie, de la ora 20:00, la Casa de Cultură Suceava va avea loc spectacolul “Lacul lebedelor” (muzica P.I. Ceaikovski), cu Baletul Clasic din Saint Petersbourg (Ballet Classique din Sankt Petersburg).

Biletele costă 150, 120 sau 100 de lei, în funcţie de aşezarea în sală, şi pot fi cumpărate de la secretariatul Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava, intrare B, etaj 1, tel. 0230 523 718.

Muzica: P.I. Ceaikovski

Libretul: Vladimir Berghicev şi Vasilie Gheltzer

Coregrafia: Marius Petipa şi Lev Ivanov

Scenografia: Evgenii Gurenco

ODETTE/ ODILE : OLGA GOLITSA

SIEGFRIED : DENIS NEDAK

Premiera mondială a piesei a avut loc pe 20 februarie 1877, la Teatrul Bolshoy din Moscova.

Compania “St. Petersburg Classical Ballet of Andrey Batalov’’ sste creată de Andrei Batalov – prim-solist la Teatrul Mariinski.

Absolvent al Academieide Balet Vaganova din Rusia, Andrei Batalov este pe scenă de mai mult de 20 de ani. În 1992 a devenit solist al Teatrului Academic de Stat ‘’Mussorgsky ‘’ din Sankt-Petersburg iar doi ani mai târziu, devine prim solist al Teatrului Mariinski.

El aparţine unei rase rare de dansatori virtuoşi cu o extraordinara tehnică care-i permite a fi în rând cu dansatori legendari de balet din trecut şi prezent ca Vestris şi Nijinsky , Baryshnikov şi Julio Bocca. El deţine o colecţie unică de premii de la diferite concursuri internaţionale de balet . A fost câştigător a medaliei de aur la Concursul International de Balet de la Nagoya (Japonia, 1996) şi la Paris (1997). El a câştigat premiul 2 la Concursul Internaţional Rudolf Nureyev la Budapesta (1996), premiul 1 şi Mihail Baryshnikov la Arabesque-96, Concursul de Balet din Perm (1996) şi Marele Premiu la Concursul Internaţional de Balet de la Moscova (1997).

În repertoriu la Mihailovski (1992-1994) şi Mariinsky Teatre (din 1994), Batalov execută roluri principale în urmatoarele balete: “Cavalerie halt”, “La Sylphide”, “Le Corsaire”, “Don Quijote”, “La Bayadere” “Manon”, “Scheherazade”, “Romeo şi Julieta”, etc.

La Royal Ballet danez (2000-2002), Repertoriul său a inclus roluri clasice principale, cum ar fi: Printul Siegfried (“Lacul lebedelor”), Albert (“Giselle”) şi balete contemporane de Peter Martins si Kevin O ‘Dale .

Batalov colaborează cu cei mai buni dansatori ai Teatrului Mariinsky – Altynay Asylmuratova, Diana Vishneva, Ulyana Lopatkina, Elvira Tarasova precum şi cu legenda 1960-1970 Nadejda Pavlova (BolshoiTheatre). În calitate de director artistic al companiei, Andrei Batalov intenţionează să urmeze marile tradiţii ale baletului rus lăsate de marii maeştri ai trecutului – Marius Petipa, Lev Ivanov, Alexander Gorsky, Mihail Fokin.

Astăzi Batalov nu numai că dansează el însuşi, dar, de asemenea, învaţă pe alţii – din 2010 el este un coregraf al Teatrului Mihailovski. Printre absolvenţii săi, de exemplu, renumitul Leonid Sarafanov şi, în 2014, a deschis la Sankt-Petersburg Teatrul de balet clasic, la care a devenit director artistic.

“St. Petersburg Classical Ballet of Andrey Batalov’’ este o companie tânără şi dinamică, în mod clar educată în cea mai bună tradiţie rusească.

Stele ca Andrey Batalov, Yevgeny Ivanchenko – Mariinsky Ballet, Leonid Sarafanov, Oksana Bondareva – Mihailovski Ballet, Alexandra Timofeeva, Evgheni Ivanchenko – Kremlin Ballet, Maria Poliudova, Vladimir Statnii – Ucraina sunt solişti principali ai companiei, iar corpul de balet este de înaltă clasă.

Compania de Balet întruneşte 50 de artişti profesionişti, absolvenţi ai Academiei de Balet din Rusia Vaganova şi ai celor mai mari şcoli de dans din Rusia şi Ucraina, care sunt conduse de către maeştri de balet mari, foşti dansatori emeriţi.

Repertoriul companiei ‘’St.Petersburg Classical Ballet‘’ îmbină capodopere ale baletului clasic cum ar fi : “Lacul lebedelor”, “Spărgătorul de nuci” şi “Frumoasa din pădurea adormită” de P.Ceaikovski, “Chopiniane” “Giselle” de A.Adam, “Les Sylphides” de Michel Fokine , “Don Quijote”, “Paquita” de L. Minkus si coregrafia contemporană – Alexei Miroshnichenko, Emil Faski şi altele.

‘’St. Petersburg Classical Ballet of Andrei Batalov’’ este mândră de artiştii săi care, prin talentul şi creativitatea lor, garantează succesul companiei, artiştii având un nivel artistic mare.

Decorul si costumele sunt create de maeştri în arta teatrală si sunt magnifice .

‘’St.Petersburg Classical Ballet” a efectuat turnee in Japonia, Spania, Elveţia, Germania, Franţa, Italia, Cehia, SUA.

comments

comments