full screen background image

Medicii de familie salută propunerile Ministerului Sănătăţii privind debirocratizarea

Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) au salutat, joi, propunerile privind debirocratizarea din sistemul medical avansate de Ministerul Sănătăţii şi CNAS, remarcând însă că un comunicat de presă nu ţine loc de document legislativ, nu conţine precizări legate de ordinele, hotărârile de guvern, legile care trebuie modificate şi nu indică termene.

“Salutăm propunerile privind procesul de debirocratizare. Considerăm că propunerile anunţate în comunicatul CNAS se referă mai ales la ameliorarea accesului pacienţilor la servicii de sănătate şi răspund în mare măsură multiplelor noastre solicitări legate de respectarea drepturilor pacienţilor, îndeosebi celor legate de trimiterea datelor medicale în dosarul electronic de sănătate (DES) fără acceptul pacienţilor. Considerăm însă că legislaţia referitoare la DES trebuie consistent ameliorată, trebuie să existe precizări clare care să permită completarea din partea pacientului a unui refuz standard, pe o anexă asumată de CNAS, în format electronic, care să respecte drepturile pacientului şi să protejeze atât pacientul, cât şi medicul de eventualele deficienţe, atât în siguranţa stocării datelor, cât şi în ceea ce priveşte confidenţialitatea lor”, au transmis cele două organizaţii printr-un comunicat de presă.

SNMF şi FNPMF au precizat că aşteaptă în continuare un răspuns din partea Ministerului Sănătăţii în ceea ce priveşte reducerea documentelor care sunt solicitate medicilor de familie.

“Mai exact, atragem atenţia că, în afara documentelor care au legătură cu contractele furnizorilor de servicii medicale cu casele de asigurări, mai există numeroase documente, registre, fişe, referate, certificate, adeverinţe şi alte documente care sunt solicitate fără fundament de către diverse comisii, inspectorate, alte instituţii nemedicale care solicită excesiv activitatea din medicina familiei. Considerăm că simplificarea circuitelor hârtiilor şi utilizarea datelor electronice în deplină siguranţă vor permite colectarea mai rapidă a unor date reale de morbiditate, estimări corecte, alcătuirea unor strategii de durată privind serviciile preventive şi monitorizarea patologiilor care împovărează sistemul de sănătate, astfel încât să depăşim etapa acţiunilor formale”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, propunerile MS şi CNAS sunt aşteptate de multă vreme atât de către pacienţi, cât şi de către medici.

AGERPRES

comments

comments