full screen background image

Diminuare cu 60% a banilor pe care Consiliul Judeţean îi împarte primăriilor sucevene

Legea bugetului de stat pe anul 2018 aduce modificări de fond în ceea ce priveşte modul de repartizare a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată, cât şi din impozitul pe venit, a făcut cunoscut Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava.

“În primul rând, sumele din TVA vin repartizate direct prin Lege, şi nici măcar Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice nu le mai repartizează. Modul de repartizare este prevăzut în anexele la Legea bugetului de stat, la fel ca şi în cazul sumelor din impozitul pe profit. La dispoziţia consiliilor judeţene stă un fond a cărui valoare se calculează ca produs între numărul de locuitori ai judeţului şi suma de 25 de lei alocată fiecăruia dintre locuitori. Acest mod de repartizare are drept consecinţă diminuarea cu 60% a sumei pe care Consiliul Judeţean a distribuit-o către unităţile administrativ-teritoriale.”, a spus Flutur.

Criteriile care stau la baza distribuirii sunt cele privind mărimea arieratelor primăriilor, necesarul pentru finanţarea proiectelor europene, cât şi cel pentru dezvoltarea infrastructurii locale.

“Din acest punct de vedere, sumele pe care Consiliul Judeţean le repartizează sunt foarte modeste. Ceea ce am observat eu în câmpul împărţirilor este că există – nu ştiu din ce motive – şi primării, cum ar fi cea din Rădăuţi, cu zero la TVA şi zero la impozitul pe venit, acestea fiind formule ale Ministerului de Finanţe. Zilele acestea se procedează la o analiză a repartizării prin Legea bugetului de stat, cât şi a solicitărilor înaintate de primării, astfel încât, într-o şedinţă extraordinară, să fie aprobate alocările către unităţile administrativ-teritoriale din judeţ.”, a explicat preşedintele Consiliului Judeţean Suceava.

comments

comments