full screen background image

Rectorul USV, Valentin Popa: ”Ne dorim o metodologie care să arate excelența și nu volumul, să facem o clasificare a calității universităților și nu a mărimii acestora”

Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava este o pepinieră a specialiștilor, un nod economic și nu numai, USV face din Suceava un punct academic – în studioul Viva Fm a venit astăzi cu informații rectorul universității „Ștefan cel Mare” Suceava, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa.

Iulia Sîrghi: Recent, USV a semnat un protocol cu Direcția Generală Anticorupție, care vizează, în principal, promovarea în mediul universitar a integrităţii, eticii şi deontologiei profesionale. Cum apreciați colaborarea cu DGA ?
„Acest parteneriat este o continuare a acțiunilor noastre în acest domeniu, suntem de mai mulți ani preocupați pentru a îmbunătăți calitatea și examinarea studenților. Avem periodic făcute studii privind percepția în rândul studenților a corectitudinii la examene și sigur că acest protocol va veni în sprijinul acestei acțiuni a noastre prin care dorim examene cât mai corecte”, a precizat, luni, rectorul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa.

Iulia Sîrghi: Care este situația căminului de la Colegiul Alimentar care a fost dat în administrare USV de către Primărie ?
„Căminul de la Colegiul Alimentar încă nu are finalizată trecerea în administrarea noastră, au fost decizii ale Consiliului Local și ale dl. primar și îi mulțumim, însă procesul de trecere în administrare este mai îndelungat, trebuie să primim un aviz de la Minister, după care primim avizul de conformitate și mai trebuie o actualizare a hotărârii Consiliului Local, pentru că minimul de administrare pe care îl acceptă Ministerul este pe 25 de ani de la data la care intrăm efectiv în posesie ” a mai spus rectorul USV.

Iulia Sîrghi: Ministerul Educaţiei pregăteşte o nouă clasificare a universităţilor din România. După o ierarhie realizată în 2011, vehement contestată de universităţile plasate în a doua parte a clasamentului, oficialii de la Bucureşti propun o nouă metodologie şi noi indicatori după care instituţiile de învăţământ superior să fie clasificate. Care sunt observațiile și sugestiile dumneavoastră?
„În întâlnirile Consiliului Național al Rectorilor discutăm despre asta, discutăm periodic despre ce criterii și ce principii ar trebui să guverneze o astfel de metodologie, acum a apărut în dezbatere publică metodologia respectivă, respectă ce am stabilit în linii mari la Consiliul Național al Rectorilor, avem programată o altă întâlnire a rectorilor la începutul lunii februarie la Brașov. Subiectul principal va fi această metodologie. Ne dorim o metodologie care să arate excelența și nu volumul, să facem o clasificare a calității universităților și nu a mărimii acestora”.

Ascultați aici interviul integral realizat de Iulia Sîrghi în emisiunea Viva Cafe:

comments

comments