full screen background image

Fost deputat PNL, trimis în judecată. Mită de peste 5 milioane euro

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a lui Marin Anton, fost deputat PNL și fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor, acuzat de luare de mită. În dosar este acuzat și Adrian Mihai Ionescu, fost director general adjunct al Direcției de Coordonare și Monitorizare Autostrăzi din cadrul Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri din România SA și fost consilier al ministrului transporturilor și infrastructurii.

În calitate de vicepreședinte al Consiliului Tehnico-Economic în cadrul Ministerul Transporturilor, în perioada iunie – noiembrie 2009, Marin Anton ar fi primit de la reprezentantul filialei în România a companiei internaționale care se ocupa de modernizarea Aeroportului Internațional Henri Coandă suma de 22.760.654 lei (aproximativ 5,3 milioane euro la cursul de schimb din acea perioadă), ce reprezenta un comision de 3,5% din valoarea cu care urma să se suplimenteze contractul de execuție a lucrărilor.

„Banii respectivi au fost primiți de inculpat pentru a aviza, în perioada 15 iunie – 17 iulie 2009, documentația privind obiectivul de investiții «Dezvoltare și Modernizare Aeroport Internațional București – Otopeni (…)», nota de fundamentare și proiectul de hotărâre de guvern privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici reactualizați ai obiectivului de investiții menționat mai sus, precum și aprobarea continuării lucrărilor și a finanțării obiectivului respectiv. Ca urmare a acestor demersuri, proiectul de hotărâre de guvern a fost adoptat, fiind emisă Hotărârea de Guvern nr. 852/2009, act administrativ necesar pentru încheierea actului adițional nr. 10 din data de 21.08.2009 la contractul din data de 30.04.1992 pentru Dezvoltarea și Modernizarea Aeroportului Internațional București – Otopeni, având ca părți Compania Națională Aeroportul Internațional Henri Coandă – București și societatea omului de afaceri”, arată DNA într-un comunicat de presă.

Anchetatorii mai susțin că Marin Anton ar fi beneficiat de ajutorul lui Adrian Mihai Ionescu. Acesta, în luna iunie 2009, cu ocazia unei întâlniri pe care a avut-o cu reprezentantul companiei internaționale, ar fi transmis „pretențiile” lui Marin Anton, precum și modalitatea de remitere a banilor.

„Astfel, între compania internațională și societatea controlată de inculpatul Anton Marin a fost încheiat un contract de subantrepriză, suma de 22.760.654 lei fiind achitată prin transfer bancar, în perioada 23 iulie – 20 noiembrie 2009, și reprezenta contravaloarea unor lucrări de organizare șantier care nu au fost executate în realitate”, mai arată DNA.

În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra mai multor imobile ce aparțin fostului deputat PNL, în prezent lider al PNL Giurgiu.

comments

comments