full screen background image

Amenzi de 16 milioane de euro pentru cartelul contoarelor

Amenzi de aproape 16 milioane de euro de la Consiliul Concurenţei. Este sancţiunea totală primită de cinci firme care instalau contoare pentru măsurarea consumului de energie electrică, dar şi un distribuitor şi furnizor de curent.

Potrivit inspectorilor de concurenţă, companiile şi-au împărţit licitaţiile organizate de distribuitorii de energie pentru achiziţia unor astfel de echipamente.

Inspectorii de concurenţă acuză şi unii angajaţi ai Electrica că s-ar fi consultat cu aceste firme atunci când au întocmit caietele de sarcini pentru licitaţii. Efectul a fost creşterea artificială a preţurilor la contoare, iar costurile se regăseau în facturile la curent plătite de toţi românii.

De aceea, Consiliul Concurenţei a recomandat Autorităţii de Reglementare în Energie să verifice impactul acestor înţelegeri în facturi. A fost o înţelegere de durată, care s-a întins pe perioada a opt ani.

Cea mai mare amendă a fost de aproape 6 milioane de euro. Investigaţia Consiliului Concurenţei a fost deschisă în 2015 şi a vizat iniţial șapte firme, însă una dintre ele a cooperat cu inspectorii şi a scăpat de amendă.

digi24

comments

comments