full screen background image

Furtuna Eleanor s-a abătut asupra Franţei cu rafale de vânt de peste 100 km/h

Furtuna Eleanor este aşteptată să afecteze jumătate din teritoriul Franţei după ce a măturat nordul Marii Britanii şi a ajuns pe coastele franceze în noaptea de marţi spre miercuri cu rafale de vânt de peste 100 de km/h, a anunţat serviciul meteorologic francez, informează AFP.

Din cauza vântului care bate cu viteză foarte mare, circulaţia rulotelor, vehiculelor care tractează o caravană, camioanelor fără încărcătură, motocicletelor şi pietonilor este interzisă în ambele sensuri pe Pont de Normandie şi pe viaductul Grand Canal (în vest), a precizat Bison Futé, centrul info-trafic francez.

Vântul va sufla în rafale şi în orele următoare, atingând 90 până la 110 km/h în zona continentală şi între 110-120, până la 130 km/h, izolat, în zona de coastă, după care Eleanor se va îndrepta spre nord-vestul ţării şi insula Corsica, miercuri dimineaţa.

În Alpii de Nord, viteza vântului va spori în special începând cu dimineaţa de miercuri pentru a atinge 100km/h la altitudini medii (staţiuni de ski) şi între 120km/h până la 180km/h la altitudini mai mari.

Staţiunea Val Thorens din departamentul Savoie a anunţat închiderea porţiunii superioare a domeniului schiabil miercuri şi joi, fiind aşteptate căderi de zăpadă şi rafale de vânt.

În Corsica, în a doua parte a zilei de miercuri şi în timpul serii, vântul va deveni ”violent” cu rafale de 120 până la 200 de km/h pe alocuri.

În faţa acestei furtuni sosite din nordul Irlandei, au fost emise atenţionări portocalii de marţi, la miezul nopţii, până miercuri la miezul nopţii, în 48 de departamente franceze din Bretania, în regiunea pariziană, regiunea Hauts-de-France (nord), Grand-Est, Bourgogne-Franche-Comté (centru-est), Alpii de Nord şi Corsica.

Aproape toate departamentele aflate in zona litorală nordică se afă sub atenţionare portocalie pentru valuri mari.

Eleanor este cea de-a patra furtună care afectează Franţa de la începutul lunii decembrie, după Ana, Bruno şi Carmen, ultima părăsind teritoriul francez în noaptea de luni spre marţi după ce a lăsat în urma sa câteva mii de locuinţe fără electricitate.

Începând cu 1 decembrie, Météo France, serviciul meteorologic francez, împreună cu instituţiile omoloage din Spania şi Portugalia au botezat furtunile previzionate să afecteze teritoriul uneia dintre cele trei ţări cu numele dintr-o listă de nume stabilite de comun acord.

”David” este următorul nume de pe listă, însă noul sistem prevede că în cazul în care furtuna se dezlănţuie mai întâi în Irlanda sau Marea Britanie, atunci denumirea să fie dată de serviciile meteo din aceste ţări. Eleanor a fost botezată de serviciile meteorologice irlandeze, precizează Météo France, iar numele ”David” ar putea fi utilizat pentru o viitoare furtună.

AGERPRES

comments

comments