full screen background image

Bilanţ al Grupului de inițiativă „Rădăuțiul Civic”, la 6 luni de la înfiinţare

Grupul de inițiativă „Rădăuțiul Civic” a făcut cunoscută rădăuțenilor activitatea pe care o desfășoară, la finalul primelor 6 luni de când a luat ființă. Constituit în iunie 2017, ”Rădăuțiul Civic” grupul are intenția de a promova cetățenia activă și buna guvernare. Cu convingerea că felul în care arată este responsabilitatea fiecărui cetățean, cei ce fac parte din grup au decis să-și asume o implicare activă în plan local pentru a arăta că și cetățenii pot pune lucrurile în mișcare și pot transforma idei în acțiuni concrete pentru a rezolva probleme locale. Grupul de inițiativă este unul non-partizan și promovează voluntariatul, buna guvernare, integritatea în funcțiile publice, transparența cheltuirii resurselor publice și asumarea unui rol activ din partea fiecărui membru al cetății.

În luna iunie, au refăcut pagina web a Primăriei Rădăuți, pentru un plus de informație, transparență și pentru a aduce deciziile locale mai aproape de cetățeni. Pe data de 25 martie, alături de Asociația Bafi și cu sprijinul Primăriei Rădăuți au celebrat împreună cu cetățenii Ora Pământului și la Rădăuți, trăgând un semnal de alarmă asupra încălzirii globale și rolului nostru de a fi prietenoși cu natura. De zilele municipiului Rădăuți (30 iunie – 2 iulie), alături de alte ONG-uri locale au promovat voluntariatul și au vorbit cu rădăuțenii despre rolul de cetățeni. Tot de zilele orașului, au întrebat rădăuțenii ce își doresc pentru municipiul lor, într-un exercițiu inedit de consultare publică.

Primul contact pe care un turist sau un rădăuțean îl avea cu zona de la intrarea în municipiul nostru era cel în care vedea deșeurile de pe albia râului Sucevița, așa că împreună cu echipa ”Bucovina Verde” și alături de aproape 75 de voluntari, au hotărât să ecologizeze zona.

A urmat momentul în care grupul ”Rădăuțiul Civic” a organizat o tabără educativă pentru copiii de la Casa de tip familial ”Universul copiilor” din Rădăuți, ocazie cu care au arătat că cetățenii sunt puternici împreună. Deși n-au reușit să obțină sprijinul autorităților, în mai puțin de 2 săptămâni, rădăuțeni și cetățeni din toată țara și diaspora i-au ajutat să colecteze aproape 3000 de euro pentru a trimite copiii de la Casa de tip familial din Rădăuți la mare și a le oferi o serie de sesiuni educative pentru dezvoltarea lor. Proiectul a fost premiat la Gala tineretului din România, secțiunea incluziune socială.

Tehnologia ne poate ușura viața și poate aduce un plus de modernitate în orice comunitate. În perioada 16 octombrie – 16 noiembrie, 9 echipe de liceeni din Rădăuți, coordonate de, Paul Coman, au concurat pentru a pune bazele primei aplicații mobile a municipiului nostru, pentru turiști și cetățeni, numită „e-Rădăuți”. Cele mai bune trei echipe au fost premiate cu sprijinul membrilor juriului, ale echipei și ale ”Hard Power” Rădăuți.

Alături de alte ONG-uri din toată țara, ”Rădăuțiul Civic” și-a exprimat dezacordul cu modificările legilor justiției făcute pe „repede înainte”. A transmis solicitări publice instituțiilor în domeniu, a scris parlamentarilor de Suceava și a exprimat susținerea și public pentru aceste principii care trebuie respectate indiferent de partidul sau partidele care ne conduc în prezent.

În luna octombrie 2017, cu sprijinul jurnalistului Corneliu Cîrdeiu și a rădăuțeanului Dragoș Băncescu, grupul de inițiativă a propus Primăriei și Consiliului Local Rădăuți să amplaseze panouri de promovare a monumentelor locale. Acestea vor pune în valoare atât istoria locală, cât și potențialul ei turistic, contribuind la o cunoaștere mai bună a locurilor care ne înconjoară și a istoriei lor, cu speranța ca la începutul anului 2018, aleșii locali să susțină această inițiativă.
Elevii participanți la concursul „Hai să digitalizăm orașul” și reprezentanți ai grupului, lucrează intens pentru a lansa la începutul anului 2018 prima versiune a aplicației mobile „e-Rădăuți” care va ajuta la promovarea turismului local și a implicării cetățenilor în comunitate.

Grupul de inițiativă „Rădăuțiul Civic” le solicită rădăuțenilor să semnaleze care le sunt părerile despre activitatea grupului și să transmită propuneri pentru activității viitoare.

Doina CRAIU

VIVA FM Rădăuţi

comments

comments