full screen background image

29 decembrie – Superstiții de An Nou

Astăzi m-am gândit să vorbim despre superstiții. Deși mulți le considerăm ca fiind religia minților slabe, trebuie să recunoaștem că mulți ținem cont de ele în anumite momente.

Și cum trecerea dintre ani este un moment special, e rost de superstiții.

Mai întâi sunt cele clasice. Pe care le respectă chiar și multe minți luminate. Nu de alta, dar o măsură de precauție în plus nu strică! Sunt: cea cu banii pe care trebuie să-i ai în buzunar la miezul nopții, pentru o situația financiară bună în noul an, cea cu vâscul sub care e recomandat să te săruți, pentru bucurie în dragoste, sau cea cu hainele roșii aducătoare de noroc.

Dar lista superstițiilor e mult mai lungă… Pentru că tot veni vorba despre bani, pe 31 decembrie și 1 ianuarie nu e bine să-i dai. Altfel riști să nu ai spor la ei tot restul anului. Tot în prima zi a anului nu trebuie să arunci nimic, nici măcar gunoiul. Pentru a avea un an luminos și bun, este bine să lași o lumânare sau o lampă aprinsă până la ziuă, iar la miezul nopții, toate ușile ar trebui să fie larg deschise, pentru a lăsa anul cel vechi să iasă. Se mai spune, dragii mei, că nu este bine să agățăm noul calendar înainte ca anul să se încheie, fiindcă aduce ghinion. De asemenea, că pentru a avea noroc în anul ce urmează este bine ca în noaptea de Revelion să nu ne lipsească de pe masă strugurii și smochinele, simbolul belșugului și al vieții împlinite. Exclus însă să gătiți pentru noaptea dintre ani mâncare din carne de pasăre, deoarece așa cum găina scormonește în pământ și-l împrăștie, tot așa se risipesc norocul și bunăstarea casei.

Cel mai mult m-a amuzat superstiția din bătrâni ce spune că pentru a avea parte de belşug în anul ce urmează, este bine ca prima persoană care ne trece pragul în noaptea de Revelion să fie un bărbat brunet (se spune că blonzii și roșcații sunt aducători de ghinion, iar femeile de asemenea… cu șatenii e un mister, nu se încadrează, se pare, niciunde). Iar pe deasupra, brunetul musafir trebuie să ne aducă o crenguță de vâsc, pâine și sare. Bineînțeles că această superstiție mi-a stârnit zâmbetul căci, la fel ca multora dintre dumneavoastră cred, gândul mi-a zburat spre posibilele persoane brunete ce ar putea trece pragul casei în prima zi din an. Și bineînțeles că erau șanse de 100% ca cei mai matinali bruneți să fie cei ce umblă cu Steaua, însoțind-o de cântări potrivite. Și-având mâinile ocupate, cum să mai ducă vâscul și sarea și pâinea?!

Acestea fiind amintite, nu-mi rămâne decât să afirm din nou că norocul, bogăția și binele și le face cel mai ades omul cu mâna lui. Ținând sau nu cont de superstiții, dar cu siguranță consumând cât mai des doze de educație.

comments

comments