full screen background image

Modificările la Codurile Penale, dezbătute anul viitor

Comisia Iordache s-a întâlnit din nou vineri dimineață, pentru a discuta Codurile Penale, după ce legile Justiţiei au fost dezbătute şi votate în timp record. Însă, membrii „supercomisiei” au stabilit să se reunească luna viitoare.

Comisia specială a anunțat că așteaptă propuneri de modificare a amendamentelor până pe 15 ianuarie 2018, pentru a se reuni în ultima săptămână din lună.

În ultimele zile, parlamentarii PSD au făcut mai multe propuneri cel puțin controversate privind faptele de corpuție. Într-o singură zi, 18 decembrie, deputatul PSD Cătălin Rădulescu a depus în Parlament trei proiecte de modificare a Codului penal și Codului de procedură penală. Acestora li se adaugă, în aceeași zi, un al patrulea proiect, de modificare a Legii privind asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice. Este vorba inclusiv de redefinirea unor infracțiuni precum luarea și darea de mită, traficul de influență și abuzul în serviciu.

Totodată, 105 deputați, dintre care 103 de la PSD, unul neafiliat şi unul de la minorităţi, au depus o propunere de modificare a Legii 176/2010 privind integritatea funcţiilor şi demnităţilor publice, în sensul introducerii unui termen de prescripţie pentru conflictul de interese şi incompatibilităţi.

De asemenea, profitând de transpunerea Directivei UE 2016/343 a Parlamentului European și a Consiliului din 9 martie 2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumției de nevinovăție, parlamentarii puterii au formulat alte zeci de amendamente la Codul de procedură penală și la Codul penal. De unele dintre modificări ar beneficia liderii PSD şi ALDE, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, în dosarele penale pe care le au.

Direcția Națională Anticorupție a avertizat că modificările pe care majoritatea PSD-ALDE-UDMR intenționează să le aducă Codului penal și Codului de procedură penală „vor avea un efect devastator asupra anchetelor penale, deoarece elimină instrumentele legale indispensabile prin care organele de anchetă pot investiga infracțiunile”.

La rândul său, DIICOT a avertizat că, în cazul adoptării amendamentelor formulate de parlamentari, circa 1.200 de dosare anti-drog lunar vor fi blocate din primul moment post-modificare.

Obligativitatea transpunerii Directivei UE „este un pretext pentru a modifica arhitectura procesului penal, în sensul îngreunării până la lipsirea de eficiență a actului de urmărire penală”, a arătat și Ministerul Public printr-un comunicat.

În plus, în ultimele zile, magistrații din zeci de orașe au protestat tăcut față de aceste modificări.

Ambasadorii a șapte state UE și-au exprimat ieri îngrijorarea legată de modificările aduse legilor Justiției în România. Avertismentul este semnat de ambasadorii țărilor: Germania, Franţa, Olanda, Belgia, Suedia, Danemarca, Finlanda.

În replică, florin Iordache, președintele comisiei parlamentare speciale pentru legile justiției, a răspuns: „Eu rog toţi cei care aduc critici la cele trei legi să se uite cu foarte mare obiectivitate pentru că legile sunt nişte legi mai bune, nişte legi mai coerente, nişte legi în concordanţă cu normele şi cu legislaţia europeană şi nu fac decât să ajute sistemul judiciar din România”, a adăugat el.

De asemenea, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat că are anumite „nedumeriri” referitoare la scrisoarea comună a celor şapte misiuni diplomatice în România şi că aceasta ar putea fi „rezultatul unei insuficiente cunoaşteri” asupra conţinutului legilor privind funcţionarea Justiţiei.

digi24

comments

comments