full screen background image

Legea privind funcţionarea CSM, adoptată de Senat

Plenul Senatului a adoptat joi, în calitate de for decizional, proiectul de modificare a legii 317/2004 privind funcţionarea CSM, fără modificări semnificative faţă de forma aprobată de comisia specială, act normativ a cărui dezbatere a început în şedinţa plenului de miercuri. Inspecţia Judiciară a rămas în subordinea Consiliului Superior al Magistraturii.

Actualizare 12:35. Plenul Senatului a adoptat cu 81 voturi „pentru” (PSD, ALDE, UDMR) şi 28 voturi „împotrivă” (PNL, USR), proiectul de modificare a legii 317/2004 privind funcţionarea CSM, fără modificări semnificative faţă de forma aprobată de comisia specială. Inspecţia Judiciară a rămas în subordinea Consiliului Superior al Magistraturii.

„Cu 81 de voturi pentru, 28 împotrivă şi o fluierătură, proiectul de lege a fost adoptat”, a anunţat preşedintele de şedinţă Claudiu Manda rezultatul votului pe modificările legii 317/2004, după ce senatorii USR au fluierat pe tot parcursul procedurii de vot.

„Vă rog să votaţi, nu să fluieraţi”, le-a atras atenţia, anterior, Manda senatorilor USR.

După finalizarea amendamentelor respinse, singurele care au mai rămas de dezbătut, senatorii se vor exprima prin vot, precizează Agerpres.

Şerban Nicolae a reformulat sau a propus miercuri respingerea mai multor amendamente admise în comisia specială pentru acest proiect, iar plenul le-a aprobat.

O solicitare formulată de senatorul USR Florina Presadă vizând reformularea tuturor amendamentelor admise în comisia specială a fost respinsă de plen.

Parlamentarii comisiei speciale pentru legile justiţiei nu au adus modificări capitolului referitor la Inspecţia Judiciară, proiectul rămânând în linii generale în forma adoptată de Camera Deputaţilor. Astfel, Inspecţia Judiciară funcţionează ca structură cu personalitate juridică în cadrul CSM, cu sediul în municipiul Bucureşti.

Printre cele mai importante modificări aduse de comisia specială se află cea conform căreia „Plenul CSM, secţiile, preşedintele şi vicepreşedintele CSM, din oficiu sau la sesizarea judecătorului sau procurorului, sesizează Inspecţia Judiciară pentru efectuarea de verificări în vederea apărării independenţei”.

comments

comments