full screen background image

5 angajați depistați de ITM Suceava muncind “la negru”, în noiembrie

În luna noiembrie, inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava au efectuat un număr de 370 controale, din care 258 în domeniul relaţiilor de muncă şi 112 în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Pentru deficienţele constatate au fost aplicate un număr de 145 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 117.500 lei.

Refritor la activitatea în domeniul Relaţiilor de Muncă, inspectorii au efectuat un număr de 258 de controale. În urma controalelor efectuate s-au aplicat un număr de 54 de sancţiuni contravenţionale, valoarea amenzilor aplicate fiind de 88.500 de lei.

În luna noiembrie au fost depistate un număr de 26 persoane care desfăşurau muncă nedeclarată, din care 19 persoane ale căror contracte individuale de muncă au fost transmise în registrul general de evidenţă a salariaţilor fără respectarea termenului legal; 5 persoane depistate fără forme legale de angajare care îşi desfăşurau activitatea la 4 angajatori, valoarea amenzilor aplicate fiind de 20.000 de lei; o persoană depistată al cărui contract individual de muncă nu a fost transmis în registrul general de evidență a salariaților cel târziu în ziua anterioară începerii activității și o persoană depistată la muncă în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractului individual de muncă cu timp parțial.

Deficienţele frecvent constatate în domeniul relaţiilor de muncă au fost: neîncheierea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă, anterior începerii raporturilor de muncă; netransmiterea, în termenul legal, a contractelor individuale de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor; netransmiterea modificărilor intervenite în registrul general de evidenţă a salariaţilor; nerespectarea prevederilor legale privind munca suplimentară; nerespectarea dispoziţiilor legale referitoare la obligaţia de a ţine evidenţa orelor prestate de fiecare salariat; nerespectarea prevederilor legale privind acordarea concediilor de odihnă; nerespectarea prevederilor legale privind repausul săptămânal.

Referitor la activitatea în domeniul Securităţii şi Sănătăţii în Muncă, inspectorii de muncă au efectuat un număr de 112 controale. În urma controalelor efectuate s-au aplicat un număr de 91 sancţiuni contravenţionale, valoarea amenzilor aplicate fiind de 29.000 lei.

Principalele deficienţe constatate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost: nu s-au asigurat echipamente de muncă fără pericol pentru lucrători; nu s-a verificat rezistența de dispersie a prizei de pământ; nu se păstrează fișa individuală de instruire de conducătorul locului de muncă; fișa individuală de instruire nu e însoțită de copia ultimei fișe de aptitudini completată de către medicul de medicina muncii; lipsă autorizație de funcționare din punct de vedere al securității și sănătății în muncă; nu se semnalizează corespunzător riscurile de accidentare; nu s-a stabilit și nu s-a acordat echipamentul individual de protecție; nu s-au asigurat dispozitive de protecție împotriva rostogolirii buștenilor din stive.

În luna noiembrie la Inspectoratul Teritorial de Muncă au fost comunicate un număr de 14 evenimente.

Inspectorul Şef al ITM Suceava, Romeo BUTNARIU, a precizat că, la data de 1 decembrie 2017, figurează ca fiind înregistrate un număr de 125.767 de contracte individuale de muncă active, din care 18.406 pe durată nedeterminată şi 7.361 pe durată determinată.

comments

comments