full screen background image

Parlamentarii PNL Suceava reacționează la tăierea sumelor alocate primăriilor

Plenul reunit al celor două Camere a respins un amendament adoptat în Comisiile de buget-finanțe, amendament potrivit căruia impozitul pe venit ar fi rămas integral la nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale.

Comisiile de buget-finanțe adoptaseră, vineri, un amendament, la alin. 1 art. 6 al proiectului de buget, potrivit căruia: „În anul 2018, prin derogare de la prevederile art. 32 și art. 33 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, impozitul pe venit, cu excepția impozitului din venituri din pensii, estimat a fi încasat la bugetul de stat se repartizează la nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale astfel: 18% la bugetul local al județului; 66,8% la bugetele locale ale comunelor, orașelor şi municipiilor pe al căror teritoriu îşi desfășoară activitatea plătitorii de impozit pe venit; 5,2% într-un cont distinct, deschis pe seama direcției generale regionale a finanțelor publice/administrației județene a finanțelor publice, la trezoreria municipiului reședință de județ”.

Amendamentul fusese formulat de parlamentari UDMR, PNL, USR, PMP, dar și de senatorul PSD Eugen Teodorovici.

În plenul reunit, amendamentul a primit însă 105 voturi „pentru” și 119 voturi „împotrivă”, așa că a fost declarat respins.

Prin vot, au fost respinse și alte propuneri ale opoziției de majorare a procentului care revine administrațiilor locale din impozitul pe venit.

Majorarea procentului care rămâne la administrațiile locale a fost discutată și dezbătută în Comisiile de buget ca urmare a scăderii impozitului pe venit, de la 16% la 10%, de la 1 ianuarie 2018, scădere care afectează substanțial bugetele locale.

În aceste condiţii, parlamentarii PNL Suceava reacționează la tăierea sumelor alocate primăriilor.

Printr-un comunicat de presă, aceştia transmit:

“Semnalele și avertizările transmise zilele acestea de Gheorghe Flutur au fost cât se poate dec justificate: iată că PSD legiferează dezastrul bugetar prin care pedepsește comunitățile locale.

PSD – ALDE, prin forma bugetului pe 2018, jefuiesc comunitățile locale de banii necesari investițiilor în proiecte locale – blochează șansele la dezvoltare construite prin munca românilor din acele comunități.

Este o scădere de 5,8 miliarde de lei, adică de 28% din venituri cuvenite autorităților locale.

PNL a promovat un amendament prin care 100% din impozitul pe venit să revină autorităților locale. Majoritatea PSD-ALDE, cu complicitatea UDMR, a respins amendamentul.

Rațiunea amendamentului PNL este aceea de a compensa pierderile majore generate de artificiile fiscale ale Guvernului PSD-ALDE, în dauna comunităților locale.

În ciuda faptului că măsurile fiscale, luate la pachet, duc la aproximativ același nivel total de taxare, principalul pierzător sunt autoritățile publice locale. Aceasta întrucât în urma scăderii impozitului pe venit de la 16% la 10% nu a existat compensare.

Astfel, statul obține aceeași bani de la cetățeni, dar aceste sume nu se mai duc spre comunitățile locale, ci spre bugetul central al statului.

Principalele comunități afectate sunt exact cele în care au fost dezvoltate locuri de muncă în zona privată, adică acolo unde au fost primari destoinici și s-au preocupat să dezvolte comunitatea.”

comments

comments