full screen background image

Lecția demonstrativă ”Impactul societății de consum asupra alimentației tinerilor”, la Colegiul ”Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți

Joi, 14 decembrie, în sala CDI a Colegiului Național ”Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuți, a avut loc lecția demonstrativă în cadrul Comisiei Diriginților cu tema ”Impactul societății de consum asupra alimentației tinerilor” în cadrul Planului de Acțiuni din Proiectului “Mănâncă Responsabil”, susținută de profesorii diriginți Mitrofan Nicoleta Zoica și Nanu Raluca, împreună cu clasele a XI-a H și a XI-a F. Elevii au lucrat în grupe și s-au documentat cu privire la diverse probleme legate de această temă. Astfel, cerințele au fost:

Grupa cireşelor – care este efectul real al energizantelor

Grupa avocado – ce, cât, când mancăm?

Grupa rodie – realizarea unui material video referitor la ce cumpără copiii când sunt la școală

Grupa portocală – semnificația cifrelor de pe fructe, legume și ouă

Grupa merelor – sfaturi pentru o alimentație sănătoasă

Grupa smochinelor – cum a înfrânt Jamie Oliver Mc Donalds

Grupa morcovilor – realitatea din spatele etichetei

Grupa strugurilor – drumul parcurs de alimente de la producător și până în farfuria consumatorului

Grupa gutuilor – realizarea unui chestionar referitor la alimentația elevilor CNEH

Grupa piersicilor – film Fugi de alimentele așa-zis sănătoase!

Prezentările au fost deopotrivă interesante și pline de conținut informațional foarte necesar unui consumator responsabil, care, în contextul diversității de produse aflate astăzi pe piață și a ”bombardamentului” de reclame, are nevoie de cunoștințe temeinice pentru a discerne între produsele sănătoase și cele mai puțin potrivite consumului.

Reușita activității este sigură întrucât, la sfârșitul acesteia, participanții au primit o fișă de evaluare unde au notat câte trei lucruri noi reținute:

Scrieți trei lucruri noi pe care le-ați aflat la activitatea de astăzi- cele mai frecvente răspunsuri au fost:

1. semnificația codurilor de cifre de pe fructe, legume și ouă

2. cum se consumă în mod corect alimentele

3. ce conțin și care sunt efectele sucurilor carbogazoase și a energizantelor

Prin urmare, ce le-a plăcut la activitate a constituit cooperarea dintre elevi/ elevi și profesori și diversitatea informațiilor prezentate.
Recomandarea elevilor pentru viitoarele activități: se observă că se dorește continuarea activităților pe tema alimentației responsabile și sănătoase.

La activitate au participat 65 elevi, 27 cadre didactice și indirect familiile elevilor aplicanți.

În partea de socializare a activității, elevii din cele două clase au prezentat și degustat împreună cu cadrele didactice, produse alimentare realizate de ei în gospodăriile proprii. Cu această ocazie s-au schimbat rețete, impresii și au fost aduse aprecieri produselor pentru gustul acestora, modul de prezentare și faptul că au fost realizate în cea mai mare parte din produse alimentare din zona Bucovina, de la producători locali sau din gospodăriile proprii.

Desfăşurarea activităţii o puteţi vedea la https://youtu.be/NZDUaisdl3o.

Doina CRAIU

VIVA FM Rădăuţi

comments

comments