full screen background image

Tăierea porcilor se face doar în spaţii autorizate sanitar veterinar

Sacrificarea porcinelor în scopul comercializării cărnii este interzisă în afara spaţiilor autorizate sanitar veterinar, semnalează Ion Corduneanu, director executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

„Având în vedere apariţia unor focare de pestă porcină africană în ţările vecine, respectiv în Ucraina şi Republica Moldova, conform datelor publicate de către Oficiul Internaţional pentru Epizootii, pentru prevenirea introducerii acestei boli pe teritoriul României, este necesară aplicarea unor măsuri privind monitorizarea circulaţiei porcinelor destinate sacrificării pe teritoriul judeţului, respectiv pe întregul traseu de la ferme la abatoarele autorizate sanitar veterinar”, spune şeful DSVSA.

Corduneanu pune în vedere că este interzis, totodată, transportul porcinelor cu mijloace neautorizate sanitar veterinar şi în lipsa documentelor care să ateste sănătatea acestora.

„Sunt admise la comercializare doar animalele provenite din ferme, gospodării ale populaţiei şi localităţi indemne la boli transmisibile”, a declarat Corduneanu, el menţionând că în toate pieţele agroalimentare, precum şi în locurile amenajate şi autorizate în care este valorificată carnea, DSVSA asigură necesarul de personal sanitar veterinar, precum şi permanenţa acestuia.

În cazul în care, cu ocazia controalelor, se va constata că în târgurile de animale, pieţele agroalimentare, unităţile de procesare sau în cele de desfacere sunt încălcate normele sanitar veterinare, se va aplica măsura suspendării activităţii, până la remedierea deficienţelor, dar şi sancţiuni contravenţionale, potrivit legislaţiei în vigoare.

comments

comments