full screen background image

Polițiştii de frontieră suceveni au confiscat bunuri în valoare de 10.800.000 de lei, în primele 11 luni ale anului

Șeful Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Suceava, comisar șef Cezar Călin Ciorteanu, a prezentat, astăzi, “Situația operativă la frontiera de stat româno-ucraineană, din zona de responsabilitate a structurilor poliției de frontieră din județul Suceava, în primele 11 luni ale anului 2017”.

Acţiunile structurilor Poliţiei de Frontieră Suceava sunt coordonate de I.T.P.F. Sighetu Marmaţiei şi au ca scop îndeplinirea atribuţiilor specifice privind supravegherea şi controlul trecerii frontierei de stat, în scopul prevenirii şi combaterii migraţiei ilegale, combaterii contrabandei și traficului cu țigări, criminalităţii transfrontaliere şi a oricăror alte încălcări a regimului juridic al frontierei de stat, asigurării ordinii şi liniştii publice în zona de competenţă.

Poliţia de Frontieră Suceava are în componenţă: S.T.P.F. Suceava, S.P.F. Siret, S.P.F. Vicovu de Sus, S.P.F. Brodina şi S.P.F. Izvoarele Sucevei şi are ca zonă de competenţă frontiera de stat cu Ucraina cu o dezvoltare de 111,115 Km din care 87,168 Km uscat şi 23,947 km apă ( frontiera de stat aferentă judeţului Suceava). Poliţia de frontieră are competenţă pe o distanţă de 30 de Km de la frontieră de stat către interiorul ţării şi pe întreg teritoriul ţării în cooperare cu celelalte structuri de ordine şi siguranţă publică ale statului.

Situația operativă la frontiera de stat romano-ucraineană, din zona de responsabilitate a structurilor poliţiei de frontieră din judeţul Suceava, în primele 11 luni ale anului 2017, a fost complexă, fiind caracterizată prin activităţi de contrabandă și trafic cu țigări, treceri frauduloase a frontierei de stat, trafic cu autovehicule furate din străinătate etc.

În primele 11 luni ale anului 2017, în punctele de trecere a frontierei din judeţul Suceava s-a înregistrat un număr de aproximativ 1.961.413 persoane care au tranzitat frontiera ( P.T.F. Siret -1.942.290 persoane și P.T.F. Vicșani – 19.123 persoane) şi aproximativ 690.068 mijloace de transport (687.374 auto în P.T.F. Siret și 2.694 trenuri la PTF Vicșani).

Polițiștii de frontieră din cadrul structurilor de pe raza județului Suceava au instrumentat 321 dosare penale sub aspectul săvârşirii a 459 infracţiuni de către 151 persoane.

Au fost constatate 92 contravenţii, fiind aplicate amenzi contravenţionale în valoare totală de 59.450 lei.

Valoarea totală a bunurilor confiscate în primele 11 luni ale anului 2017 este de aproximativ 10.784.500 lei.

Pe linia migraţiei ilegale, în zona de competenţă a structurilor poliţiei de frontieră din județul Suceava, au fost întocmite 3 dosare penale cu 8 infracţiuni, în care au fost implicaţi 8 migranţi. Aceștia sunt originari din țări precum: Siria (3), Turcia (2), Uzbekistan, Turkistan și Republica Kârgâzstan. .

Pe linia traficului internaţional cu autoturisme furate au fost descoperite 17 autovehicule și motociclete furate din străinătate în valoare de 1.179.950 lei. Pe această linie de muncă au fost întocmite 10 dosare penale, în care sunt cercetate 19 persoane pentru săvârșirea a 19 infracțiuni.

Contrabanda cu produse din tutun reprezintă principala activitate infracţională prezentă la frontiera de nord a României.

Pe linia combaterii contrabandei, a fraudelor vamale şi a evaziunii fiscale, poliţiştii de frontieră au înregistrat 145 dosare penale, sub aspectul săvârşirii a 191 infracţiuni de către 103 persoane.

A fost descoperită şi ridicată în vederea confiscării aproximativ 768.346 pachete de țigări, a căror valoare pe piaţa neagră de desfacere se ridică la suma de peste 7.968.244 lei..

Totodată, au fost indisponibilizate 94 autovehicule folosite de contrabandiști în transportul ţigărilor sau ca antemergător.

Dintre metodele inedite folosite pentru a introduce ilegal în ţară ţigările, de către persoanele implicate în astfel de activități infracționale, amintim: în cutii de prăjituri, în saci cu făină, în bidoane cu detergent lichid, în jucării, ascunse pe corp.

În autoturisme au fost descoperite țigări de proveniență ucraineană în: scaune, sub banchete, în bord, în praguri, în rezervor, în roata de rezervă, în portierele maşinilor, în bara de protecție, în faruri, în rezervor, boxa audio, precum și în diverse spații special amenajate pentru transportul țigărilor în interiorul autoturismelor, etc.

Cazuri semnificative înregistrate pe linie de contrabandă și trafic cu țigări:

1. Polițiștii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Suceava și Sectoarelor P.F. de pe raza jud. Suceava, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, au efectuat activități de monitorizare a unei rețele infracționale formată din mai multe persoane, specializată în contrabanda cu țigări de proveniență ucraineană.
Astfel, în ziua de 8 iulie 2017, în baza autorizaţiilor de percheziţie emise de către Judecătoria Suceava, poliţiştii de frontieră au descins la 8 adrese de pe raza localităților Rădăuți, Suceava, Ipotești, Cacica, Pârteștii de Jos și Humoreni.
În cadrul acțiunii au fost puse în executare 2 mandate de aducere, persoanele vizate fiind duse la sediul poliției de frontieră pentru audieri.
În urma perchezițiilor, a fost descoperită cantitatea totală de 1.517 pachete cu ţigări de provenienţă ucraineană, în valoare de 17.750 lei și 157 litri alcool, în valoare de 3.150 lei, bunuri ce au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor.
Totodată, au mai fost descoperite sume de bani în lei şi valută, mai multe telefoane mobile și cartele, precum şi diferite înscrisuri, care au fost ridicate în vederea probării activității infracționale.
În cadrul acțiunii, polițiștii de frontireră au beneficiat de sprijinul lucrătorilor de la Gruparea Mobilă de Jandarmi Bacău și sprijinul de specialitate al Brigăzii de Operațiuni Speciale Suceava.
În urma probatoriului administrat în cauză, s-a dispus începerea urmăririi penale față de cinci persoane, domiciliate pe raza jud. Suceava, pentru săvârșirea infracțiunii de contrabandă, cercetările fiind continuate de către lucrători din cadrul S.T.P.F. Suceava, sub directa coordonare a procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, în vederea documentării întregii activități infracționale.

2. În data de 11 iunie a.c. , în jurul orei 02.30, poliţiştii de frontieră din cadrul S.P.F. Vicovu de Sus au observat, cu ajutorul aparaturii de supraveghere, un aparat de zbor de mici dimensiuni care s-a deplasat din Ucraina în România, pe direcţia localităţilor Frătăuții Noi – Bilca – Gălănești şi ulterior s-a întors pe teritoriul ţării vecine.
Imediat, la fața locului s-a deplasat o echipă operativă care a luat măsuri de supraveghere și cercetare a zonei, ocazie cu care pe raza localităţii Gălănești, jud. Suceava au fost descoperite mai multe colete cu țigări.
La scurt timp, în apropiere, a fost descoperită, ascunsă într-un canal, o persoană de sex masculin. Din primele verificări bărbatul a fost identificat ca fiind T. B., în vârstă de 30 de ani, domiciliat pe raza județului Suceava. Acesta a fost dus la sediul sectorului în vederea continuării cercetărilor.
Au fost informate și autorităţile de frontieră ucrainene despre producerea evenimentului, în vederea depistării tuturor persoanelor implicate.
În urma inventarierii coletelor descoperite a rezultat cantitatea de 4.000 pachete de țigăr, marca NZ Gold, de proveniență Belarus, în valoare de 46.800 lei, care a fost ridicată în vederea confiscării.
În cauză se efectuează cercetări pentru săvârșirea infracțiunii de contrabandă în formă agravantă iar pe numele tânărului a fost emisă ordonanță de reținere pe o perioadă de 24 de ore, fiind prezentat procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă judecătoria Rădăuți, în vederea luării măsurilor legale ce se impun.

3. În data de 13 septembrie a.c., la nivelul S.P.F Brodina, în baza unor date conform cărora la locuinţa unui cetăţean român de pe raza localităţii Nisipitu, este depozitată o cantitate mare de ţigări, s-a declanşat o acţiune specifică pe linia combaterii contrabandei cu țigări de proveniență ucraineană.
Astfel, o echipă operativă formată din lucrători din cadrul S.P.F. Brodina și S.T.P.F. Suceava, în cooperare cu lucrători din cadrul Poliției Orașului Vicovu de Sus, s-au deplasat la imobilul respectiv, unde a fost identificat proprietarul acestuia, Elena O., în vârstă de 42 de ani. Deoarece aceasta nu a permis accesul oamenilor legii în curtea imobilului, s-a luat măsura supravegherii locației până la emiterea unui mandat de percheziție.
Astfel, în baza mandatului de percheziție emis de către Judecătoria Rădăuți, lucrătorii noștrii au efectuat un control la locuința acesteia, ocazie cu care au fost descoperite, în două garaje și într-un autoturism marca Mitsubishi Pajero, înmatriculat în Marea Britanie, aproximativ 84 colete cu țigări de contrabandă.
Țigările și autoturismul au fost transportate la sediul sectorului unde în urma inventarierii baxurilor a rezultat cantitatea de 41.870 pachete cu ţigări, de diferite mărci, de provenienţă ucraineană.
În urma celor constatate, polițiștii de frontieră i-au întocmit proprietarului imobilului lucrare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de contrabandă, lucrare care a fost prezentată Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți în vederea soluționării legale.

4. În ziua de 15 octombrie a.c., poliţiştii de frontieră din cadrul S.P.F. Vicovu de Sus, au declanşat o acţiune pe linia combaterii contrabandei cu ţigări, în zona de responsabilitate.
Astfel, în jurul orei 13.00, lucrătoriiau observat pe direcţia localităţii Vicovu de Sus, patru persoane care se deplasau de la frontiera de stat spre interiorul ţării, transportând colete voluminoase.
Poliţiştii de frontieră au acţionat pentru reţinerea persoanelor în cauză, efectuând somaţiile legale prin voce, moment în care acestea au abandonat coletele şi au încercat să fugă.
Pentru reținerea bărbaților care nu s-au supus somațiilor prin voce, lucrătorii noștri au folosit armamentul din dotare, fiind trase patru focuri de avertisment în plan vertical, cu respectarea prevederilor legale.
În urma acţiunii, s-a reuşit reţinerea celor patru persoane, care au fost identificate ca fiind cetățeni ucraineni, cu vârste cuprinse între 26 şi 34 de ani.
Imediat au fost informate și autoritățile de frontieră ale statului vecin, concomitent cu dispunerea unor măsuri de cercetare a zonei, ocazie cu care au fost descoperite patru colete care conţineau ţigări de provenienţă ucraineană.
S-a luat măsura conducerii celor patru cetăţeni ucraineni împreună cu coletele la sediul poliției de frontieră unde, în urma inventarierii baxurilor, s-a constatat că acestea conţin 4.250 pachete ţigări, marca Marble, în valoare de 49.725 lei, care au fost ridicate în vederea confiscării.
Cei patru cetățeni ucraineni sunt cercetați de către polițiștii de frontieră sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trecere frauduloasă a frontierei de stat și contrabandă în formă agravantă.
Lucrarea penală a fost prezentată Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți în vederea soluționării legale.

“Rezultatele pozitive obţinute de poliţiștii de frontieră reflectă activitatea depusă atât pe linia supravegherii şi controlului trecerii frontierei de stat, combaterii contrabandei și traficului de țigări, cât şi pe linia combaterii criminalităţii transfrontaliere.

Totodată, deoarece se apropie Sărbătorile de Iarnă și Noul An, vă rugăm să ne permiteți să vă urăm dumneavoastră și celor apropiați dumneavoastră, multă sănătate, fericire, împlinirea tuturor dorințelor și un an nou mult mai bun.”, a încheiat Șeful Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Suceava, comisar șef Cezar Călin Ciorteanu.

comments

comments