full screen background image

Gheorghe Flutur a prezentat bilanțul pe acest an al Consiliului Pentru Dezvoltare Regională Nord-Est

La Piatra Neamţ a avut loc, joi, ședința Consiliului pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, în cadrul căreia preşedintele Consilului, Gheorghe Flutur, a prezentat bilanțul pe acest an.

“Am fost bucuros să anunț că ADR Nord-Est ocupă primul loc între toate regiunle de dezvoltare la absorbția de fonduri europene ajungând la o rată de absorbție de 27% din fonduri alocate pe exercițiul financiar 2014 – 2020, ceea ce înseamnă 1,4 miliarde de lei, doar in acest an, prin care au fost finanțate deja 257 de proiecte.

Până la finalul acestui an estimăm că ajungem la o absorbție de 30% adică peste 1,75 miliarde de lei. Cred că, dacă într-un an s-a făcut o absorbție de 30% din totalul fondurilor diponsbilie, este un lucru foarte bun pentru această regiune și implicit pentru județul Suceava. Iar aici mai sunt depuse 1.000 de proiecte.”, a spus Flutur.

Preşedintele Consiliului Pentru Dezvoltare Regională Nord-Est a punctat câteva realizări, dintre cele mai mari, la nivelul Regiunii, în 2017:

“Am obțiunut o nouă axa de finanțare, Axa 13, care este destinată orașelor mici, unde au putut fi accesați numai pe Regiunea Nord-Est 27 milioane de euro.

S-a înființat o măsură pentru finanțarea proiectelor integrate, producție – cercetare, care nu erau eligibile până acum.

ADR N-E este agenția care a obținut o suplimentare de 40 de milioane de euro a bugetului ca urmare a modului în care au fost promovate proiectele.

ADR N-E este regiune pilot din UE, care și-a stabilit o strategie proprie de dezvoltare.

As vrea sa m-ai spun ca in acest am am reprezentat ADR Nord Est la Târgurile de la Krynica și Exporeal Munchen și pot să spun că în urma acestor evenimente de promovare peste 300 de agenți economici au fost contactați pentru întocmirea unor proiecte.

Apoi, în regiune am avut o implicare a universităților din Regiune în elaboararea Strategiei de dezvoltare și multe acțiuni de promovare a turismului, gastronomiei, una dintre ele la Cotnari ieri, și foarte multe acțiuni de acest gen având loc în fiecare județ.

Ca noutate, aş vrea să adaug ca am făcut demersuri și sunt șanse să obținem ca șoselele de centură din regiune să fie finanțate direct de ADR N-E prin POR, în ideea de a grăbi executarea acestor importante obiective.”

Gheorghe Flutur a vorbit şi despre realizările, în acest an, pentru județul Suceava:

“Am fost primii care am dat drumul la investiții pe infrastructură, drumul Suceava – Iași, proiect care va permite modernizarea drumului Suceava – Ipotești – Bosanci – Udești – Liteni – Dolhasca. până la hotarul cu județul Iași. precum și ruta Suceava – Moara – Liteni – Moara – Zaharești – Stroiești – Costâna – Dărmănești.

De asemenea, pentru municipiul Suceava, peste 30 de milioane de euro pentru proiecte de infrastructură, proiecte sociale și culturale.

În promovarea turismului, reabilitarea monumentelor și pentru agrement, amintesc reabilitarea Cazinoului Vatra Dornei, Mănăstirile Bogdana, Dragomirna și Proborta, Biserica Sf. Ilie din satul Sf. Ilie, ctitorie Ștefan cel Mare și biserica din de lemn din Adâncata. Două proiecte de agrement la Ariniș, Gura Humorului, reabilitarea a două zone de agrement la Siret, trei proiecte de infrastructură străzi și agrement la Vatra Dornei, Muzeul Lemnului din Câmpulung Moldovenesc.

Urmează și alte proiecte la Campulung Moldovenesc, Vatra Dornei și Suceava, proiectul cu Clusterul Inovativ Regional Suceava – Botoșani și Unversitate, pe bioeconomie, 13 proiecte transfrontaliere cu Cernțăuti-Ucraina.

La acestea se adaugă vorbi și multe proiecte ale agenților economici privați.

Vom continua același ritm de depunere a proiectelor, pentru a absorbi cât mai mulți bani europeni la nivel de județ.”

Președintele Consiliului Județean Suceava, GHEORGHE FLUTUR, a preluat în decembrie 2016 președinția rotativă a Consiliului pentru Dezvoltare Regională Nord – Est,  pentru un mandat de un an.

comments

comments