full screen background image

6 decembrie – Mai la deal de primărie

Nu știu cum v-au fost vouă ghetele în dimineața Sfântului Nicolae. Sper însă că pline de bomboane, acadele, ciocolate, jucării și alte minunății. Iar dacă a alunecat din greșeală vreo nuielușă, pe ici pe colo, asta e. Supărarea s-a îndulcit ea cumva și a trecut.
Ale mele ghete, însă, au fost… ude. Ei, da. Ce vă mirați?! Nu le-am mai așezat frumos lângă calorifer, ca-n celelalte seri, pentru că era rost de musafiri darnici. Și mi-am zis să nu-l pun pe Moș Nicolae în dificultate, în căutarea lor. Pentru că și dacă le-ar fi dat de urmă și mi-ar fi lăsat în ghete o ciocolată, în dreptul caloriferului fiind, aș fi găsit în ghete dis de dimineață ciocolată caldă. Deci le-am lăsat la ușă, chiar dacă plimbarea de cu seară m-a udat zdravăn la picioare.

Nu vă imaginați că am colindat dealurile în ajun de Moș Nicolae în căutarea lui! Doar am ieșit la o plimbare prin cartier. Pe un bulevard mare. Poate totuși prea mare pentru edilii noștri. Căci, dacă mergi în linie dreaptă, pornești din centrul orașului, treci frumos prin fața primăriei, apoi prin dreptul poliției județene, a spitalului județean, mai mergi olecuțică și ieși din oraș. Arteră principală, zic. Dar care, suprinzător, cum treci dintr-un cartier în altul își schimbă fața. E mai plină. Nu, nu de lumină și oameni. Numărul lor scade direct proporțional cu distanța față de primărie. E plină de zăpadă. Cantitatea ei crește de data aceasta direct proporțional cu distanța. Mai exact: dacă la deal și la vale de primărie, preț de vreo două sute de metri, trotuarele sunt curățate de zăpadă, cu cât te îndepărtezi, devine o aventură adevărată să ocolești bălțile pline de zăpadă topită sau dârele negricioase deja de zăpadă. Nu c-aș fi vreo fițoasă care nu iubește iarna și neaua! Dimpotrivă! Doar că mă întreb cum de în fiecare an totul e mai luminos, mai curat, mai civilizat doar în dreptul primăriei. Mai ales că e vorba de aceeași arteră. Poate or fi plătitori de taxe mai conștiincioși în zona aceea. E drept că sunt vreo câțiva metri mai mulți până în zona cartierului meu, dar nu e chiar pe Obcinile Bucovinei. E în Obcinile Sucevei!

Ce să mai zic… Mă întreb ce-o fi lăsat Moșul în ghetele edililor noștri… Ale lor sigur erau mai uscate, pentru că viețuiesc pe centru. Mă gândesc însă că o fi lăsat poate și puțină educație, speranță pentru anul viitor în trotuare curățate și mai la deal de primărie.

comments

comments