full screen background image

“Spune STOP Violenţei!”, activitate organizată la Şcoala din Şerbăuţi

În perioada 16 noiembrie – 4 decembrie, la Şcoala Gimnazială din comuna Şerbăuţi au fost derulate o serie de activităţi preventive pentru responsabilizarea copiilor cu privire la fenomenul violenţei şcolare şi modalităţi de evitare şi gestionare a situaţiilor conflictuale.

Activităţile au fost asociate campaniei “9 zile de prevenire a abuzurilor şi violenţei asupra copiilor şi tinerilor”.

Timp de 2 săptămâni, cadrele didactice au organizat activităţi interactive cu elevii, la acţiuni fiind prezenţi şi poliţiştii din cadrul Postului de Poliţie, Secţiei de Poliţie Rurală 13 Bălcăuţi şi Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii – IPJ Suceava.

Au fost desfăşurate activităţi cu tematici adaptate grupei de vârstă la toate clasele de elevi, fiind abordată tematica siguranţei rutiere şi prevenirea actelor de violenţă la ciclul primar şi siguranţa pe internet, prevenirea infracţiunilor cu violenţă, limitele răspunderii penale la minori pentru clasele de gimnaziu.

La activităţi au participat peste 200 de elevi cu vârste cuprinse între 6 şi 14 ani.

Au fost vizionate filme educative, s-au organizat jocuri intercative cu tematică preventivă, au fost organizate ateliere de lucru, fiind distribuite peste 400 de materiale preventive.

La finalizarea acţiunilor de informare a fost organizat un concurs de desene cu tematica prevenirii faptelor cu violenţă. Zeci de copii au realizat desene şi schiţe pentru promovarea unui comportament nonviolent şi sensibilizarea opiniei publice cu privire la acest fenomen care poate afecta în mod iremediabil comportamentul şi modul de dezvoltare a tinerilor.

Lucrările au fost jurizate de profesori şi poliţişti, fiind oferite diplome şi premii.

Pentru Poliţia Română, siguranţa copiilor şi dezvoltarea unui comportament preventiv de la vârste fragede constituie priorităţi permanente.

Tocmai de aceea, de la vârstele cele mai fragede comportamentul preventiv trebuie inoculat tinerilor pentru a avea generaţii care să se bucure de sentimentul de securitate şi siguranţă.

Toate aceste activităţi sunt desfăşurate de poliţişti în scopul prevenirii victimizării minorilor, de multe ori insuficienta informare şi responsabilizare a copiilor stând la baza multor tragedii, urmările fiind din cele mai grave.

Totodată, poliţiştii reamintesc copiilor dar şi părinţilor câteva recomandări, care, urmate şi respectate vă pot oferi siguranţă:

Drumul spre şcoală
– Pentru deplasarea către şi de la şcoală, alege cea mai sigură cale. Evită zonele izolate sau locurile puţin circulate.
– Atunci când este posibil, mergi însoţit de un prieten, coleg, vecin sau o rudă.
– Nu sta de vorbă cu străinii şi nu accepta să îi însoţeşti indiferent de cadourile pe care ţi le promit. În spatele atitudinii binevoitoare a unui necunoscut se pot ascunde intenţii periculoase.
– Dacă eşti în pericol, strigă după ajutor şi cere sprijinul celor din jur.
– Întotdeauna anunţă-ţi părinţii dacă mai întârzii după programul obişnuit de şcoală.
– Nu te juca cu telefonul mobil pe stradă.

La şcoală
– Discută cu profesorii sau cu părinţii şi solicit sprijinul acestora ori de câte ori eşti ameninţat ori şicanat de colegi.
– Atunci când eşti martor la o ceartă sau o încăierare, alertează imediat personalul de securitate sau cadrele didactice.
– În cazul în care în jurul şcolii se află persoane care lovesc, ameninţă ori pretind bani sau alte bunuri elevilor, sesizează imediat unul dintre profesori şi Poliţia.
– Dacă vreun coleg îţi propune să faci ceva cu care u nu eşti de acord, refuză categoric. Acţionează conform propriilor tale convingeri.
– Nu reacţiona violent dacă intri într-o dispută cu alt elev. Fii primul care renunţă! Un conflict poate avea urmări grave!

Acasă
– Când eşti singur acasă, nu uita ca imediat ce ajungi în locuinţă să încui uşa. Nu deschide uşa persoanelor necunoscute, indiferent ce spun sau îţi cer. Nici măcar atunci când pretind că sunt trimise de părinţii tăi.
– Dacă cineva forţează uşa de la intrare, trebuie să faci zgomote puternice, să alertezi vecinii şi să suni la 112.
– În absenţa părinţilor nu-ţi invita prietenii în locuinţă.
– Dacă sună telefonul şi nu recunoşti persoana cu care vorbeşti, nu da relaţii despre programul părinţilor şi nu le spune că eşti singur.
– Nu părăsi locuinţa fără acordul părinţilor.

Siguranţa rutieră
– Traversează strada pe marcajul pietonal (”zebra”), prin dreptul indicatoarelor “trecere pentru pietoni”, iar acolo unde sunt instalate semafoare, numai pe culoarea verde a acestora.
– Nu te juca pe partea carosabilă a drumurilor publice, ori în imediata apropiere a acesteia.
– Nu traversa strada în fugă. În intersecţiile unde nu există semafor sau trecere
pentru pietoni, traversează numai pe la colţul străzii, după ce te asiguri că nu se apropie vreo maşină.
– Aşteaptă sosirea autobuzului pe trotuar sau în locurile cu această destinaţie.
– După coborârea din mijloacele de transport public nu trece prin faţa sau prin spatele lor. Traversează numai după plecarea din staţie a vehiculului.
– Vine iarna! – Aveţi grijă unde mergeţi la săniuş. Nu alegi zone din apropierea drumului public.

comments

comments