full screen background image

Grupul de inițiativă Rădăuțiul Civic a participat la dezbaterea organizată de Asociaţia Biosilva

Grupul de inițiativă Rădăuțiul Civic a răspuns invitației de a participa la dezbaterea organizată de Asociaţia Biosilva împreună cu Asociaţia AREAS, la Consiliul Judeţean Suceava, pe data de 29 noiembrie 2017. Au participat, din partea Consiliului Judeţean Suceava, vicepreşedintele Viorel Seredenciuc, din partea Agenţiei de Protectie a Mediului Suceava, directorul executiv Vasile Oşean, din partea Gărzii de Mediu Suceava, comisarul şef Adriana Iordache, dar şi reprezentanţi ai unor socetăţi operatoare de deşeuri şi reprezentantul constructorului depozitului ecologic de pe Mestecăniş.

Societatea civilă a fost reprezentată de membrii unor organizaţii precum Grupul de Iniţiativă “Rădăuţiul Civic”, reprezentat de Adrian Puha, Costel Pintea și Adrian Stoleru şi un grup de cetăţeni din comuna Pojorâta, în frunte cu Aristide Maxim, liderul cetăţenilor din Valea Putnei, care se opun proiectului depozitului de pe Mestecăniş.

La dezbatere au participat şi Nicolae Dărămuş, un cunoscut apărător al mediului, medic, muzician, scenarist, autor al unor cărți publicate în România, SUA, Luxemburg și Franța; Sologiuc Gheorghe, activist de mediu şi consilier local Câmpulung Moldovenesc, alţi cetăţeni care şi-au prezentat nemulţumirea faţă de locaţia aleasă pentru construcţia Depozitului Ecologic de deşeuri de la Mestecăniş dar şi faţă de modul de gestionare a depozitelor în judeţ.

Cinci puncte au fost propuse pe ordinea de zi, dar din păcate s-a discutat doar unul: Depozitul de Deşeuri Ecologic de pe Mestecăniş.

După mai multe schimburi de replici, directorul executiv al Agenţiei de Protecţie a Mediului Suceava, Vasile Oşean, a părăsit sala fără a da prea multe explicaţii sau răspunsuri.

Concluziile trasate după această întâlnire:

– Se va organiza constituirea unui Grup de Lucru pe problema depozitului de pe Mestecănis format din reprezentanţi ai CJ Suceava, Agentiei de Protectie a Mediului Suceava, Gărzii de Mediu Suceava, specialisti ce activează în cadrul proiectului depozitului de pe Mestecăniş si reprezentanţi ai societăţii civile, grup ce va activa în cadrul Consiliului Judeţean Suceava.

– Autorităţile nu vor să cedeze în ceea ce priveşte Groapa de Gunoi de la Mestecăniş în favoarea banilor (în sensul că trebuie să returneze banii dacă nu se realizează acest proiect european) şi pentru protejarea funcţionarilor publici care au luat decizii în acest proiect ( pentru că mai târziu vor fi traşi la răspundere).

– Astfel de adunări consultative vor mai avea loc şi în perioada imediat următoare, dat fiind faptul că există o mulţime de probleme în ceea ce priveşte Gestionarea Deşeurilor , precum cele 5 Depozite de Gunoi Temporare, funcţionale încă în Judeţul Suceava, din cele 14 amplasate pe terioriul întregii ţări, ce vor trebui închise în viitorul apropiat.

– Din discuţiile cu Domnul Inginer Constantin Burciu din cadrul Agentiei de Protecţie a Mediului Suceava, am mai aflat că România nu are încă o strategie pentru Gestionarea Deşeurilor provenite din construcţii.

– O altă problemă ce a fost sesizată, a fost deficienţa anunţării cetăţenilor despre Consultările Publice organizate de către autorităţi, consultări ce sunt obligatorii prin lege în aceste cazuri. În anii trecuţi toate consultările publice în afară de una, ce vizau Groapa Ecologică de Deşeuri Mestecăniş , au fost anunţate într-o publicaţie judeţeană fară tiraj în zona vizată (astfel s-a reuşit indirect „dezinformarea cetăţenilor”).

– Un alt lucru trist am mai aflat, tot despre autorităţile centrale de la Bucureşti, care au declarat că vor modifica şi legea, doar să se implementeze proiectul gropii de gunoi amplasată pe Mestecăniş ( deoarece prin proiect nu s-a respec tat distanţa de amplasare de peste 1000 de metri faţă de o zonă locuită , în momentul de faţă distanţa respectivă este de 980 de metri ). Asta să nu mai vorbim de faptul că, locuitorii din zonă au demonstrat în instanţă la Cluj-Napoca, ilegalitatea prin care o parte din terenul pe care s-a amplasat depozitul de gunoi a fost trecut în domeniul public.

– Ultima concluzie trasă şi la fel de tristă, a fost acea a unui interes redus a reprezentanţilor presei din Suceava cu privire la acest subiect.

Doina CRAIU

VIVA FM Rădăuţi

comments

comments