full screen background image

Evenimente de 1 Decembrie. Programul paradei militare de Ziua Națională a României

Ziua Națională a României, sărbătorită pe 1 Decembrie 2017, va fi celebrată prin mai multe evenimente, manifestații, dar și tradiționala paradă militară.

Meteorologii au anunțat deja cum va fi vremea în minivacanța de 1 Decembrie și știm că ne așteaptă zile înnorate, cu ceva șanse de ploaie, dar temperaturi peste media acestei luni. Cei care doresc să ia parte la evenimentele organizate de 1 Decembrie pot alege între paradele militare din București, Alba-Iulia sau Timișoara sau să meargă la Târgurile de Crăciun organizate în mai multe orașe din țară.

Programul paradei militare de 1 Decembrie în București

Cel puțin 3.500 de militari și experți din cadrul Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne și Serviciului Român de Informații vor lua parte la parada militară organizată cu ocazia Zilei Naționale a României, vineri, 1 Decembrie 2017. Parada militară va începe la ora 11:00, în Piața Arcul de Triumf din București, unde va fi așteptat și președintele României, Klaus Iohannis.

Militarii români poartă pentru prima oară noile modele de uniforme din materiale rezistente la foc şi temperaturi scăzute, cu un nou tip de camuflaj.

Aproximativ 350 de mijloace tehnice, blindate, mașini de luptă, lansatoare de rachete, elicoptere și avioane, militari din forțele terestre, din aviație și marină – participanții la parada militară din București vor avea ocazia să le vadă la defilarea de Ziua Națională a României, începând cu ora 11:00. Pe sub Arcul de Triumf vor defila peste 3.500 de soldați, cu drapele de luptă și blocurile de paradă. Coloana va mărșălui pe bulevardul Kisseleff, până la Piața Presei Libere.

Programul paradei militare de 1 Decembrie în Alba-Iulia

Parada militară de la Alba-Iulia se va desfășura pe bulevardul „1 Decembrie 1918”, începând cu ora 13:00, vineri, 1 Decembrie. Participanții la defilarea militară de Ziua Națională a României vor putea merge apoi la concertele de muzică ușoară și populară care vor avea loc în cadrul „Festivalului de România”.

La defilare vor participa cel puțin 1.500 de soldați, însoțiți de echipamentele de tehnică militară, avioane, elicoptere și tancuri.

În afară de Eugen Tomac, de la PMP, care a spus că în mod tradițional merge de 1 Decembrie la Alba Iulia, încă nu e clar ce politicieni vor merge în orașul Marii Uniri și cine va rămâne la București. Inițial, liderii coaliției Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea, au dat de înțeles că vor refuza invitația președintelui Klaus Iohannis de a urmări parada de la București și vor merge la Alba Iulia. Numai că o declarație făcută în ajun de premierul Mihai Tudose lasă de înțeles că șefii ALDE și PSD vor fi prezenți, totuși, la București.

De asemenea, informații contradictorii sunt și în legătură cu eventuale manifestații de protest cu ocazia defilărilor. Mai multe proteste au fost anunţate pe reţelele de socializare, pentru vineri, de Ziua Naţională, la Arcul de Triumf, unde va avea loc parada militară, dar şi în Piaţa Victoriei din Bucureşti, precum şi în Alba Iulia.

Concerte și spectacole de 1 decembrie 2017

De Ziua Națională a României vor avea loc mai multe concerte și spectacole, dintre care unele cu intrarea gratuită. Pe scena amplasată în fața Târgului de Crăciun din Piața Consituției vor urca peste 100 de artişti, printre care Loredana, Smiley, Andra, Direcţia 5, Bere Gratis, Voltaj, Horia Brenciu, Paula Seling, Luminiţa Anghel, Marcel Pavel, Pheonix, Iris, Viţa de Vie, Gheorghe Zamfir, Fuego, Ştefan Hruscă şi Ducu Bertzi, precum şi Orchestra Naţională „Valahia”, Corul de Copii Radio, Orchestra „Mundi Colour” şi grupuri de colindători.

Tot pe 1 Decembrie 2017, începând cu ora 20:00, în clubul Control, va avea loc concertul artistei canadiene Michelle Gurevich, cunoscută și sub numele de scenă „Chinawoman”. Biletul la concert este disponibil la prețul de 35 de lei.

La Arenele Romane, trupa Subcarpați își invită fanii la un concert aniversar de Ziua României. Prețul unui bilet la spectacol este de 60 de lei, iar accesul va fi permis începând cu ora 20:00, urmând ca trupa Subcarpați să concerteze de la ora 22:00.

Fanii muzicii trance și tehno îl pot asculta live pe DJ-ul Paul Van Dyk, care va concerta în Kristal Club. Accesul participanților va costa 100 de lei, iar DJ-ul va urca pe scenă începând cu ora 22:00.

Smiley va susține un concert la Berăria H pe 1 decembrie 2017, de la ora 23:45. Prețurile biletelor variază în funcție de locul ales și pornesc de la 70 de lei de persoană, până la cel mult 130 de lei, pentru un loc la masă, în fața scenei.

digi24

comments

comments