full screen background image

Iași: Anchetă la cea mai mare maternitate din Moldova, după ce doi nou-născuți au murit

Autoritățile ieșene au demarat o anchetă după ce în ultima vreme patru nou-născuți au fost infectați cu Klebsiella la Spitalul de Obstetrică și Ginecologie Cuza Vodă din Iași, iar doi dintre copii au murit.

“Spitalul ne-a sesizat pentru că au fost patru copii infestați cu Klebsiella, din care doi au decedat. (…) A fost o infecție asociată asistenței medicale. E clară treaba acolo. E Klebsiella. Am început o anchetă chiar din ziua în care am fost anunțați de spital, de vineri. Am efectuat un control medico-sanitar. Într-adevăr, acolo este o problemă din cauza supra-aglomerării, pentru că sunt primiți copii prematuri din toată regiunea”, a declarat Liviu Stafie, directorul DSP Iași.

Potrivit șefului DSP, secția de Terapie Intensivă Neonatologie 2 are aprobat un număr de 25 de paturi, însă de multe ori sunt amplasate 30 de paturi sau chiar mai multe.

“Deservește întreaga zonă a Moldovei și secția este în permanență supra aglomerată. În perioada iulie-noiembrie 2017 au fost asistați 318 nou născuți. Rata de mortalitate a fost cea mai mică pe țară”, a spus șeful DSP.

Șeful DSP a spus că a făcut și o plângere la poliție. Conform unui ordin al Ministerului Sănătății, spitalele sunt obligate să ne sesizeze și să raporteze astfel de cazuri.

“Deocamdată suntem într-o etapă preliminară, pentru că am prelevat și noi probe de sanitație, de sterilități, de ape sterile, medici și echipament personal. Așteptăm rezultatele. Avem câteva posibile cauze pe care le-am putea lua în considerare”, a declarat directorul Direcției de Sănătate Publică Iași, Liviu Stafie.

La rândul său, consilierul județean PMP Marian Uscatu i-a cerut președintelui Consiliului Județean Iași, Maricel Popa, înființarea unei comisii care să analizeze situația de la Spitalul Clinic de Obstetrică — Ginecologie Cuza Vodă. Potrivit unui comunicat de presă semnat de acesta, “în cursul lunii noiembrie la spital au avut loc o serie de incidente care au condus la decesul mai multor nou-născuți”.

“Puțină lume știe faptul că în cursul acestei luni acolo au avut loc mai multe incidente, inclusiv decese în rândul nou-născuților. Este binecunoscut faptul că spitalul are un personal medical bine pregătit. Cunosc acest lucru și pentru că am lucrat mai mulți ani acolo, ambii mei copii fiind născuți acolo. Sunt convins că nu a fost nicio “mână criminală”, ci doar deciziile unui manager preocupat mai mult de latura administrativă”, afirmă consilierul județean PMP într-un comunicat de presă.

AGERPRES

comments

comments