full screen background image

Proiectul “Mănâncă Responsabil” a ajuns la Grădiniţa “Micul Prinț” din Rădăuți

Pe data de 28 noiembrie 2017, în contextul unei sărbători locale istorice, ziua Bucovinei, moment marcat cu fast și prețuire de G.P.P. “Micul Prinț” din Rădăuți, un invitat surpriză a poposit în sala de festivități pentru a onora acest colț de țară a României, dar și întreg Pământul cu informații prețioase în legatură cu protejarea mediului înconjurător și valorificarea tradițiilor locale. Desigur, vedeta proiectului “Mănâncă Responsabil”, porcușorul de guineea RONȚI, a fost cel care prin intermediul unei prezentări Power-Point ingenios proiectat a redat aspecte vitale despre sustenabilitatea mediului.

Stegulețe imprimate cu sigla proiectului “Mănânc Responsabil”, pliante detaliate și fructe aromate din producția locală au fost distribuite tuturor celor care au luat parte la acestă acțiune pentru a evidenția principiile consumului responsabil de hrană.

Apoi, copiii și adulții, deopotrivă, au dat curs unui flashmob dinamic de o intensitate emoțională pronunțată, moment în care pe ritmul energizant al melodiei românești remixate “Cântă Cucu-n Bucovina” toți participanții au executat în sincron mișcări simple de dans.

Scopul activității a vizat conștientizarea comunității școlare și locale asupra beneficiilor consumului responsabil de hrană, precum și antrenarea preșcolarilor, părinților, membrilor comunității locale în activități practic-aplicative de protejare a mediului înconjurător (efectuarea unui flashmob și prepararea de produse culinare responsabile).

Întreaga manifestare a culminat cu echiparea preșcolarilor și părinților cu sorțulețe și participarea lor în cadrul atelierelor de gătit: “Eco-Bucătării” organizate la nivelul tuturor celor 7 grupe de preșcolari: Grupa „ALBINUȚELE” condusă de doamna prof. înv. preșcolar Popescu Alina, Grupa „STELUȚELE” condusă de doamnele prof. înv. preșcolar Corogoda Rodica și Balan Elena-Ancuța, Grupa „MARTINEL” condusă de doamnele prof. înv. preșcolar Lungu Nicoleta Ruxanda și Zazuleac Liliana, Grupa „BUBURUZELE” condusă de doamnele prof. înv. preșcolar Dumitrescul Mihaela și Martinescu Florentina, Grupa „FLUTURAȘII” condusă de doamnele prof. inv. preșcolar Parasca Raluca și Ozarchevici Mioara, Grupa „PITICII” condusă de doamnele prof. înv. preșcolar Cotor-Bîrladeanu Agapia și Jucan Flavia, Grupa „ÎNGERAȘII” condusă de doamnele prof. înv. preșcolar Clipa Mihaela și Cioată Brîndușa. Astfel, au fost preparate plăcinte „POALE-N BRÂU„ ,, CORNULEȚE DE POST, GUSTĂRI VITAMINIZANTE CU BRANZĂ ȘI LEGUME, PAPANAȘI, dar și alte minuni culinare din zona Bucovinei care au răsfățat palilele gustative ale lui RONȚI, ale invitaților, ale ECO-BUCĂTARILOR, dar care au alintat și Pământul prin responsabilitatea alimentara asumată.

Partenerii educaționali: Colegiul Naţional “Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi și Școala Gimnazială “Bogdan Vodă” Rădăuţi, au fost din nou aproape prin coordonatorii Cornelia Hatnean și Liviu Gheorghe Hatnean care i-au ajutat și susținut alături de 30 de elevi energici la organizarea și înregistrarea foto și video a întregii activități.

Activitatea a fost intens apreciata de preșcolari, elevi, părinți, dar și de către invitații de seamă care ne-au onorat cu prezența.

Activitatea s-a bucurat și de finanțare europeană fiind desfățurată în cadrul proiectului internațional „Mănâncă Responsabil”, din programul mondial ECO-SCOALA, sub coordonarea CCDG – Centrul Carpato Danubian de Geoecologie.

Filmul complet al activității „AVEM GRIJĂ CE MÂNCĂM, SĂNĂTATEA ŞI PĂMÂNTUL NOI LE PROTEJĂM!!!” este disponibil la accesarea link-ului alăturat prin munca și amabilitatea domnilor Cornelia și Liviu Hatnean.

„AVEM GRIJĂ CE MÂNCĂM, SĂNĂTATEA ŞI PĂMÂNTUL NOI LE PROTEJĂM!!!” – Micul Print

Doina CRAIU

VIVA FM Rădăuţi

comments

comments