full screen background image

Competiție studențească pe probleme de securitate informațională, la USV

În perioada 24 – 25 noiembrie, în cadrul Universității „Stefan cel Mare” din Suceava a avut loc etapa finală a competiției studențești pe probleme de securitate informațională, CTF-USV 2017 (ctf.usv.ro).

Acțiunea, aflată la a doua ediție, a fost găzduită de Facultatea de Inginerie Electrică șiȘtiința Calculatoarelor.

În urma etapei de calificări on-line, care a avut loc în perioada 26 – 27 octombrie 2017 și la care au participat 32 de echipe, au fost considerate calificate 13 dintre acestea: 5 de la USV, 4 de la Universitatea Tehnică a Moldovei din Chișinău și câte una de la Universitatea Politehnica Timișoara, Universitatea Politehnica București, Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu și Universitatea „Yuriy Fedkovych” din Cernăuți.

În urma etapei finale, on-site, echipele clasate pe primele 3 locuri au fost:
1. SegfaultTamers (Universitatea Politehnică București) – 337p
2. Born2Debug (Universitatea Tehnică a Moldovei) – 223p
3. Resita Hacking (Universitatea Politehnică Timișoara) – 215p

Echipele USV au ocupat locurile: 5, 6, 7, 10 și 13.

Concursul este organizat într-un format tip CTF (Capture The Flag) și are în vedere dezvoltarea de soluții de penetrare a unor bariere de securitate într-un mediu de comunicare delimitat, cu scopul descoperirii unor breșe electronice, dar și identificarea de soluții și metode optime de protejare a informației împotriva accesului neautorizat. Competiția urmărește testarea creativității și a capacitații echipelor de studenți de a utiliza cunoștințe tehnice specifice pentru a gestiona probleme concrete de securitate informațională. Obiectivul principal constă în stimularea interesului studenților pentru problematica securității cibernetice și evaluarea capacității acestora, ca viitori specialiști, de a face față provocărilor de securitate informațională actuale.

Administrarea și configurarea platformei informatice dedicate desfășurării concursului a fost asigurată de experți de la Safetech Innovations București. Universitatea, în calitate de organizator principal al manifestării, a pus la dispoziție infrastructura hardware și de comunicație necesară, precum și logistica aferentă.

Concursul a beneficiat de finanțare din partea Ministerului Educației Naționale și din partea co-organizatorilor competiției, Safetch Innovations București și Assist Software Suceava.

comments

comments