full screen background image

Zilele Școlii Gimnaziale „Mihail Sadoveanu” Fălticeni au ajuns la final

Zilele Școlii Gimnaziale „Mihail Sadoveanu” Fălticeni au debutat cu a V-a ediție a concursului interșcolar interdisciplinar „Sadoveniana” -coordonat de prof. Stoleriu Cristina.

Juriul, al cărui președinte a fost prof. Mihăilă Nelu, a acordat următoarele premii:

Proba teoretică („Sadoveanu-viața și opera ; Sadoveanu la Fălticeni)
Premiul I-Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu„ Fălticeni (coordonator-prof. Cristina Stoleriu)
Premiul al II-lea- Școala Gimnazială „Artur Gorovei„ Bunești (coordonator-prof. Ania Alina Mocanu)
Premiul al III-lea- Școala Gimnazială Bogdănești (coordonator-prof. Nicoleta Ursuțu)
Mențiune- Școala Gimnazială Dolheștii Mici (coordonator-prof. Gianina Agafița)

Proba artistică (dramatizare după una dintre operele marelui scriitor):
Premiul I- Școala Gimnazială Dolheștii Mici (coordonator-prof. Gianina Agafița)
Premiul al II-lea- Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu„ Fălticeni (coordonator-prof. Ovidiu Moroșanu)
Premiul al III-lea- Școala Gimnazială Bogdănești (coordonator-prof. Nicoleta Ursuțu)
Mențiune- Școala Gimnazială „Artur Gorovei„ Bunești (coordonator-prof. Ania Alina Mocanu)

A urmat un careu cu elevii și cadrele didactice, la care directorul Moroșanu Ovidiu a vorbit despre istoricul școlii și despre realizările și premiile obținute în cei 50 de ani de la înființare.

Apo, a venit momentul mult așteptat de cei mici și de părinți: Concursul interșcolar „Miss Lizuca” organizat în parteneriat cu toate grădinițele și școlile din Municipiul Fălticeni. Ideea acestui concurs a aparținut doamnei Adriana Baltazar, acum…destui ani!
Spectacolul a fost prezentat de eleva Pistinciuc Ștefania Adriana din clasa a V-a A. Frumos costumate și emoționate, cele 20 de Lizuci și-au rostit monologul cu mult talent. Nu au lipsit Patrocle, Floarea Soarelui, răchita din Dumbrava Minunată. Juriul a fost în dificultate și a acordat premiul I acestor fetițe minunate, îndrumate de doamnele profesoare și de părinții care le-au fost alături. A fost emoționant și le mulțumim tuturor pentru că au răspuns invitației noastre. Uneori, Lizucile pot fi ambasadori ai înțelegerii între noi! Mulțumim juriului, sponsorilor și colaboratorilor de la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu”, Fălticeni. Ne-au încântat 8 Lizuci de la clasele pregătitoare (școli) și 12 Lizuci de la grupa mare (grădinițe).

„Carnavalul de poveste” nu putea lipsi de la Zilele Școlii „Mihail Sadoveanu„! Elevii claselor primare au fost de nerecunoscut, nu știai unde să-ți îndrepți privirea, costume viu colorate, măști, accesorii…Cu răbdare, fiecare copil și-a așteptat rândul: „Mă numesc…și reprezint personajul…„ Profesorii, părinții, bunicii au fost copleșiți de atâtea povești. Costumele lor au fost premiate, desigur, apoi s-a trecut la cântec și dans. Prințesele din diferite povești s-au întâlnit în marea „Poveste a copilăriei„. Vânătorii au dat mâna cu lupul și au conversat cu minunații copaci vorbitori. Pirații din Caraibe s-au împăcat cu Făt-Frumos, cu Spider Man, Batman, cu mușchetarii și cu bufonul de la curtea regelui. Vrăjitoarele? Nu mai știau nici ele care este cea rea și cea bună… A fost o după-amiază magică!
A venit apoi rândul elevilor claselor V-VIII să-și manifeste bucuria de a fi împreună pe ritmuri muzicale. Este drept că nu a fost un carnaval în adevăratul sens al cuvântului, dar dansul și veselia i-au inspirat și orele petrecute în sala de sport au fost dovezi de măiestrie…

Au fost realizate expoziții de desene ale elevilor: „Talent și culoare” (elevii claselor primare) și „Imagini din opera lui Mihail Sadoveanu”(elevii claselor V-VIII). Responsabilii acestei activități au fost doamnele profesoare Chiruță Simona și Baciu Elena. De asemenea, elevii Clasei Pregătitoare A, împreună cu părinții lor au realizat colaje cu tema „Roadele toamnei” (prof. Lupu Maria). Doamna bibliotecară Stan Doriana a organizat o nouă expoziție cu informații despre Sadoveanu, Casa din deal, casele memoriale de pe vechea Uliță a Rădășenilor. Iar sculptorii în bostani (mari și mici) s-au întrecut în imaginație și i-au transformat în personaje de poveste (tradițională sau contemporană, pentru toate gusturile). Holurile școlii s-au transformat în spațiu expozițional.

Vineri a avut loc încheierea festivă a Zilelor Școlii, la care au fost invitați reprezentanți ai autorităților locale, ai Inspectoratului Școlar Județean Suceava, directorii instituțiilor de învățământ din Fălticeni, foștii profesori ai școlii, în prezent pensionari, membri ai Asociației de Părinți, foști elevi ai școlii, sponsorii manifestărilor.

Au luat cuvântul directorul școlii, Moroșanu Ovidiu, care a vorbit despre trecutul, prezentul și perspectivele școlii noastre, director Nechifor Cristina (Colegiul Național „Nicu Gane„ Fălticeni, fostă elevă a școlii), care a subliniat rolul pe care l-a avut școala în viața și cariera didactică, inspector Cornia Ghiorghi, care a transmis mesajul IȘJ, Bulboacă Constantin, președintele CAR Fălticeni. Emoția s-a simțit în glasurile tuturor, căci fiecare (într-un fel sau altul) a fost marcat de trecerea prin Școala numărul 3. A fost ținut un moment de reculegere în memoria colegilor profesori care ne-au părăsit prea curând.

A urmat un frumos și divers program artistic: corul școlii, clasele V-VIII (prof. Apopei Mirabela), soliști de muzică ușoară, muzică folk, muzică populară, beatbox, soliști instrumentiști (vioară, orgă, chitară), dansuri moderne, dansuri populare, recitatori, scenete („Dumbrava Minunată„ și „Scandal în oala cu ciorbă„).

Au participat elevi din:
-Clasa II A (prof. Corduneanu Angela)
-Clasa II C (prof. Filip Elena)
-Clasa III A (prof. Loghin Felicia)
-Clasa III B (prof. Țugui Magda)
-Clasa III C (prof. Gherman Roxana)
-Clasa IV B (prof. Mărian Mihaela)
-Clasa VI A (prof. Iftimoaia Cătălin, prof. Moroșanu Daniela)
-Clasa VIII B (prof. Iftimoaia Cătălin)

Trei absolvente au încântat cu melodiile lor: Hoarță Elena, Tofan Alexia, Aniculăesei Patricia.

Prezentatorii (elevii Labutina Alexandra și Ciubotariu Cezar) au fost îndrumați de prof. Stoleriu Cristina. Redactorii revistei școlii „SMS Magazin„ au fost…la datorie, căci pregătesc numărul 10 (număr aniversar).

Activitatea a continuat într-o atmosferă plăcută, unde foștii elevi ai școlii și-au transmis gândurile și recunoștința, fie direct (Gheorghieși Isidor, Bîrliba Aurel, acum la Colegiul Național „Ștefan cel Mare„ din Suceava), fie indirect, prin mesaje filmate (Vornicu Șerban, Bogdan Baciu, Beleagă Gianina). A urmat o prezentare Power Point realizată de doamna profesor Mihăilă Doina, omagiu adus profesorilor pensionari. Una dintre fostele colege ale noastre, în prezent profesoară la Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza„ (doamna Pavăl Luminița) ne-a emoționat pe toți cu vorbele sale rostite din suflet.

“Mulțumirile noastre se îndreaptă spre toți cei care ne-au sprijinit în realizarea acestor zile frumoase, elevi, cadre didactice, părinți, bibliotecarul școlii, personal auxiliar, sponsori.”, a transmis prof. Elena Pașcovici (consilier educativ).

comments

comments