full screen background image

Programul ‘Campionii României în școală, liceu și universitate’, lansat la Palatul Victoria

Programul național “Campionii României în școală, liceu și universitate” a fost lansat vineri, la Palatul Victoria, în prezența mai multor sportivi români, precum Elisabeta Lipă, Andreea Răducan, Georgeta Andrunache, Carol-Eduard Novak și Ivan Patzaichin.

“Sportul creează modele, România are nevoie de modele. (…) Avem obligația, împreună, să dăm încredere campionilor de mâine”, a declarat ministrul Tineretului și Sportului, Marius Dunca.
El a precizat că acest program va fi dezvoltat în școli, licee și universități, prin participarea sportivilor de performanță, care vor avea întâlniri cu elevii și studenții și le vor vorbi despre importanța sportului și a educației fizice. Proiectul își propune să ajungă în aproximativ 2.500 de unități școlare din cele 41 de județe și municipiul București.

Potrivit ministrului, în prezent în România sunt în jur de 250.000 de sportivi, scopul programului fiind ca, până la sfârșitul anului viitor, acest număr să crească cu 25%.
La rândul său, Elisabeta Lipă a spus că, în prezent, în zonele rurale, copiii nu prea mai fac sport și nu au competiții.

“Nu este suficient doar să ne plângem că ai noștri copii nu fac sport, trebuie să-i scoatem din clase. Ce-i drept, la ora actuală, clasele I-VII au două ore de sport pe săptămână, clasa a VIII-a are o singură oră de sport pe săptămână, liceul — o singură oră (…), universitățile — anul I opțional — au o singură oră pe săptămână, restul studenților nici nu vor să audă de sport. (…) Avem un număr impresionant (…) de mic de sportivi de înaltă performanță, iar rolul nostru, al campionilor, în acest proiect este de a crește acest număr”, a declarat Lipă.
Andreea Răducan a vorbit despre necesitatea întâlnirilor între marii sportivi și copiii mici, din grădinițe.

“Disciplina noastră într-adevăr se practică încă de la vârste fragede, de 4-5-6 ani, mai ales atunci când îți dorești să ajungi (…) la un nivel foarte înalt. (…) Sportul este cel mai bun ambasador al acestei țări, recunosc că sunt mândră să fac parte din această familie”, a menționat Răducan.

La eveniment a fost prezent și Dorin Petruț, câștigător al medaliei de aur în finala de tir cu arcul la Jocurile Invictus 2017 cu echipa României.

“Acum zece ani eram cu un picior sfârtecat în Irak. Pentru mine s-a terminat totul — așa gândeam. Cu toate acestea, am găsit puterea ca să mă implic în acest program — Invictus. (…) Am reprezentat țara alături de ceilalți veterani. Credeți că sunt bătrân? Nu, sunt tânăr, (…) pentru țara asta mai am un picior și două mâini de dat, iar pentru proiectul Invictus am dat tot”, a spus el.

Și bibliotecarul Avram Iancu a vorbit despre posibilitatea depășirii limitelor. “Există foarte mulți posibili campioni, problema este că degeaba există acești posibili campioni, cât timp ei sunt în banca de școală, sunt pe o canapea, pe un fotoliu. (…) Limitele pot fi depășite. Eu sunt un simplu bibliotecar și mă bucur că am putut să arăt că prin voință, prin determinare (…) am reușit să traversez înot Canalul Mânecii, în premieră pentru România, și (…) să parcurg întregul curs al Dunării fără costum de neopren, în 89 de zile”, a afirmat el.

Persoanele interesate de acest program pot accesa www.campioniiromaniei.com, platformă ce va reprezenta în premieră în România o sursă de informare și promovare a sportivilor români, campioni olimpici, mondiali și europeni. De asemenea, în platformă se pot regăsi date biografice și informații despre performanțele campionilor României din fiecare județ, fotografii și materiale video de prezentare a acestora, informații cu privire la federațiile sportive, știri, noutăți din domeniul sportului.

Acest program este o inițiativă a Ministerului Tineretului și Sportului și va fi implementat în colaborare cu Ministerul Educației, Ministerul Comunicațiilor, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică, Direcțiile Județene de Sport și Tineret, Inspectoratele Școlare Județene, Comitetul Olimpic și Sportiv Român și instituții media.

AGERPRES

comments

comments