full screen background image

Eugen Dimitriu va fi premiat la Biblioteca Bucovinei

Vineri, 24 noiembrie, ora 12.00, la Biblioteca Bucovinei, în Sala de Artă „Elena Greculesi”, va avea loc acordarea Premiului Reprezentanței Suceava, Filiala Iași a Uniunii Scriitorilor din România.

Premiul îi va fi înmânat cercetătorului Eugen Dimitriu pentru cartea intitulată “Eroi fălticeneni în Primul Război Mondial”.

Alături de Eugen Dimitriu, la eveniment, va fi prezent și scriitorul Marius Chelaru, membru în Comitetul de Conducere al Filialei Iași a USR.

Moderator va fi Alexandru Ovidiu Vintilă.

Volumul a văzut lumina tiparului la editura suceveană “Lidana” și a fost prefațat de prof.univ.dr. Elena-Brândușa Steiciuc.

Eugen Dimitriu, născut pe 1 octombrie 1923 (Sărata, județul Cetatea Albă, Basarabia) este publicist, scriitor, traducător, muzeograf și cercetător. A absolvit şcoala primară în Telenești, județul Orhei, şi Liceul „Nicu Gane” din Fălticeni, cu examenul de bacalaureat în 1943.

După studii la Facultatea de Drept a Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi, este, succesiv, traducător şi translator la câteva întreprinderi din Fălticeni şi Suceava; devine din 1971 muzeograf şi documentarist la Muzeul din Fălticeni, unde ctitoreşte „Galeria oamenilor de seamă” în casa Lovineştilor, muzeograf la Muzeul Judeţean Suceava, din 1978 conducând şi organizând Fondul memorial-documentar „S. Fl. Marian”.

Debutează cu un articol în „Zori noi” din Suceava (1964). A colaborat la „Crai nou”, „Suceava. Anuarul Muzeului Judeţean”, „Convorbiri literare”, „Cronica”, „Manuscriptum”, „România literară”, „Dacia literară”, „Monitorul de Suceava”, „Familia”, „Ramuri”, „Limbă şi literatură”, „Preocupări didactice”, „Ethos” (Suceava), „Filologie şi istorie” (Suceava), „Tribuna”, „Ţara Fagilor”, „Ateneu” şi „Argeş”.

„Ultimul cunoscător complet” al spiritualităţii din zona Fălticenilor, cum se autorecomandă, „sârguincios benedictin al tezaurelor ascunse în biblioteci”, cum îl aprecia Vasile Lovinescu, Dimitriu, împătimit al cercetării tradiţiilor literare, artistice şi culturale ale oraşului de pe Şomuz, şi-a dăruit mulţi ani de cercetări devotate punerii în lumină a acestora. Pentru constituirea „Galeriei oamenilor de seamă” a scotocit arhive, a purtat o întinsă corespondenţă, a adunat documente şi le-a orânduit în casa memorială Vasile şi Horia Lovinescu.

Este cetățean de onoare al Municipiului Fălticeni din anul 2002.

comments

comments