full screen background image

Angajații APIA din teritoriu protestează miercuri în fața Ministerului Agriculturii

Angajați ai Agenției pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) din mai multe județe din țară vor protesta miercuri, între orele 11:00 și 14:00, în fața sediului Ministerului Agriculturii, pentru a atrage atenția Guvernului asupra faptului că Legea salarizării le diminuează salariile, începând cu 1 ianuarie 2018.

În opinia președintelui Federației Sindicatelor din APIA, Octavian Mateescu, salariile angajaților APIA vor scădea cu sume cuprinse între 700 și 2.800 lei.

Protestul sindicaliștilor vizează și alinierea grilei de salarizare din centrele județene și locale ale APIA la cea din aparatul central.

Începând de joi, 16 noiembrie, angajați ai APIA din mai multe județe din țară au întrerupt lucrul în semn de protest față de perspectiva scăderii salariilor de la 1 ianuarie 2018, ca efect al aplicării OUG 79/2017 (Legea salarizării).

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, le-a transmis angajaților APIA din teritoriu “să fie liniștiți și să muncească”, pentru că sunt plătiți pentru munca lor.

“Ei au o singură misiune: munca. O muncă cinstită, pe bani remunerați corect. Nu cred că sunt în situația să se plângă acum de salarii. Eu asta le-am spus angajaților Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură: ‘Stați liniști și munciți!’ Asta le transmit și acum tuturor funcționarilor din APIA, pe care îi respect: să fie liniștiți și să muncească, până la începutul anului mai este. Acum, trebuie să dați subvențiile, pentru că avem bani în buget și aceștia trebuie să plece către fermieri (…)”, declara, recent, pentru AGERPRES, Petre Daea.

Ulterior, ministrul s-a deplasat la Slatina pentru a vedea cum se desfășoară activitatea de acordare a subvențiilor, îndemnându-i pe angajați cu un mesaj similar:”Fiți liniștiți și munciți, pentru că astăzi sunteți plătiți pentru munca pe care o desfășurați!”.

Contact de AGERPRES, directorul general al APIA, Adrian Pintea, a anunțat că există un proiect de OUG care va reglementa problema salarizării, iar acest aspect le-a fost transmis liderilor de sindicat într-o întâlnire care a avut loc marți, 14 noiembrie, la minister.

“Într-adevăr pe Legea salarizării 153/2017 este o problemă în ceea ce privește funcțiile de conducere și de execuție la nivel teritorial, până la nivelul de consilier superior. Este un proiect de OUG (…) care va reglementa anumite aspecte în ceea ce privește salarizarea în APIA(…). Eu știu ce a însemnat și ce înseamnă munca fiecăruia dintre ei, pentru că zile și nopți am petrecut aici”, a precizat Adrian Pintea pe 15 noiembrie.

Confederația Națională Sindicală Cartel ALFA a transmis vineri, 17 noiembrie, un comunicat în care considera “inacceptabile practicile de intimidare la care sunt supuși salariații APIA”, în urma protestelor demarate joi la centrele locale și solicita conducerii să întreprindă acțiunile necesare pentru a garanta tuturor salariaților instituției din teritoriu păstrarea salariilor nete, începând cu 1 ianuarie 2018.

“Ieri (joi n.r.) a avut loc în centrele județene ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) o întrerupere spontană a lucrului în semn de protest față de perspectiva scăderii salariilor de la 1 ianuarie 2018, ca efect al aplicării OUG 79/2017. Ca reacție la acest semnal de nemulțumire și îngrijorare a salariaților, conducerea ar fi trebuit în mod normal să le asculte doleanțele și să facă demersurile necesare pentru a le rezolva. În schimb, prin manevre care amintesc de centralismul comunist, se încearcă o presiune asupra salariaților, pentru a-i reduce la tăcere, indiferent de consecințele unor politici care duc la scăderea salariilor nete, implicit a nivelului de trai”, se menționa în comunicatul confederației sindicale.

Protestele demarate săptămâna trecută de către angajații din teritoriu ai APIA au continuat și la începutul acestei săptămâni.

“Au fost proteste și astăzi (luni, 20 noiembrie, n.r.) în majoritatea județelor din țară. A fost suspendat pentru două ore lucrul, dar activitatea instituției nu a fost blocată pentru că după protest a fost reluată activitatea. Miercuri vom organiza miting la București, să sperăm că vor fi auziți”, a spus liderul sindical, Octavian Mateescu.

APIA are în prezent 4.859 de posturi, din care în jur de 400 sunt la nivel central.

AGERPRES

comments

comments