full screen background image

Mai mult de un sfert din populaţia judeţului a beneficiat de prestaţii de asistenţă socială

Judeţul Suceava are 160.283 beneficiari ai prestaţiilor de asistenţă socială, rezultă dintr-o informare a Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţii Sociale (AJPIS).

La finele primelor 3 trimestre ale anului în curs, în evidenţa instituţiei sucevene se aflau în plată 135.528 de alocaţii de stat pentru copii; 1.174 de alocaţii de plasament; 13.248 de alocaţii pentru susţinerea familiei; 5.129 de indemnizaţii pentru creşterea copilului; 2.486 de stimulente de inserţie şi 7.535 de ajutoare sociale, potrivit Legii venitului minim garantat.

De asemenea, 202 persoane au primit indemnizaţii şi ajutoare conform OUG nr. 111, art. 31 şi art. 32; 16 au avut parte de indemnizaţie lunară concediu în vederea adopţiei, iar 228 de persoane au beneficiat de indemnizaţie lunară de hrană HIV.

În primele 9 luni ale anului 2017 s-au plătit ajutoare pentru 6 refugiaţi, în timp ce ajutoarele de urgenţă au fost dirijate către 75 de beneficiari.

Prestaţiile sociale se încadrează în rândul măsurilor de redistribuire financiară destinate persoanelor sau familiilor care întrunesc condiţiile de eligibilitate prevăzute de lege, iar serviciile sociale reprezintă ansamblul complex de măsuri şi acţiuni realizate pentru a răspunde nevoilor sociale ale persoanelor, familiilor, grupurilor sau comunităţilor, în vederea prevenirii şi depăşirii unor situaţii de dificultate, vulnerabilitate ori dependenţă, pentru creşterea calităţii vieţii şi promovarea coeziunii sociale.

Conform recensământului din 2012, judeţul Suceava avea 614.451 de locuitori, ceea ce ar însemna că mai mult de un sfert din populaţie este beneficiară a plăţilor de asistenţă socială.

Pe de altă parte, este obligatorie şi menţiunea că o persoană singură sau o familie formată din soţ/soţie, cu unul sau mai mulţi copii aflaţi în întreţinere, poate avea parte, în acelaşi timp, mai multe tipuri de indemnizaţii sau ajutoare financiare.

comments

comments