full screen background image

Activitate din cadrul Proiectului European “Mănâncă Responsabil”, la Colegiul “Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți

La Colegiul Național “Eudoxiu Hurmuzach”i Rădăuți a avut loc dezbaterea cu tema: Produse alimentare de la producători locali vizavi Produse din supermarket.

Activitatea a fost cuprinsă în Planul cadru de acțiune al Proiectului European “Mănâncă Responsabil” (anul al III-lea) al celor trei școli partenere: GPP “Micul Prinț”, Școala Gimnazială “Bogdan Vodă” și Colegiul Național “Eudoxiu Hurmuzachi”, din Rădăuți.

La dezbatere au participat elevi, cadre didactice, manageri de la cele trei unități școlare partenere, precum și invitați, reprezentanți ai mass-mediei locale și județeane.

Cadrele didactice și elevii au purtat ie sau costum popular, ca simbol al păstrării și promovării tradițiilor și obiceiurilor românești.

Scopul activității: Orientarea tinerilor spre o alimentație responsabilă și sănătoasă.

Obiective:

1. Conștientizarea elevilor, părinților, adulților în general, privind alimentația sănătoasă.

2. Stimularea consumului de produse autohtone proaspete/ prelucrate sau preparate în gospodăria proprie în detrimentul produselor din comerț preambalate.

3. Încurajarea aprovizionării cu alimente neprelucrate/ prelucrate de la producători locali/ regionali în detrimentul alimentelor neprelucrate/ prelucrate aduse din import.

Dezbaterea a avut ca problematică produsele alimentare locale și de sezon, vizavi de produsele procesate achiziționate din supermarket.

Pentru început domnul prof. Hatnean Gheorghe Liviu a prezentat pe scurt scopul Proiectului European Mănâncă Responsabil, precum și obiectivele acestei dezbateri. Plecând de la câteva produse ce pot fi achiziționate de la producătorii locali sau din supermarket s-a accentuat necesitatea de a cumpăra produse de la producătorii locali, neprelucrate, în detrimental produselor de la supermarket semi sau mult procesate. Această idee a fost susținută și de participanți, mai ales că prin această atitudine se contribuie la dezvoltarea economiei locale și nu a celor din alte state. În această ordine de idei s-a accentuat discuția pe amprenta de dioxid de carbon (CO2) generată de transportul și depozitarea produselor alimentare importate și pe efectul dăunător al substanțelor chimice utilizate drept conservanți pentru păstrarea produselor alimentare pe perioade mai mari.

Profesorii coordonatori de la cele trei instituții școlare au propus celor prezenți trei exerciții practice:

1. Consumul săptămânal de alimente în diferite țări din lume. Exercițiul a avut în vedere probleme privind bugetul alocat, tipul de alimente, locul de achiziție interpretate din patru imagini propuse. Dezbaterea a decurs în partea finală cu o comparație a coșului de alimente în cazul unei familii din România/ săptămână. (doamna prof. Mitrofan Nicoleta Zoica)

2. Sustenabilitatea mediului. Exercițiul a implicat cinci grupe, a câte trei participanți, care au avut de ales (prin bifare), pe o fișă de lucru, ordinea priorităților unor acțiuni în vederea susținerii sustenabilității mediului. A urmat o dezbatere care a implicat și participanții din sală, alături de cei din grupele alese. (doamna prof. Hatnean Cornelia)

3. Cum te simți? După ce a prezentat scopul exercițiului prof. Balan Elena Ancuța, a rugat ca cei ce doresc din sală să se așeze pe o scară imaginară (marcată de o sfoară de culoare verde și două emoticoane sugestive) de la pesimiști/ realiști/ optimiști. Toți cei care au ales o anumită locație au justificat această alegere, mai ales din punctual de vedere al alimentației responsabile și sustenabilității mediului.

Domnul profesor Marcel Liviu Ungurean a prezentat câteva catrene pe care le-a compus pe parcursul desfășurării activității și care au delectat pe cei prezenți, prin umor, creativitate și ingeniozitate, fiind condimentul activității proiectului Mănâncă responsabil.

*În partea a doua a activității elevii de la clasele a X-a G și a XI-a H, coordonați de prof. Cîrdei Marinela și Mitrofan Nicoleta, au prezentat Expoziția cu degustare de produse culinare din Bucovina.

Elevii și familiile acestora au sponsorizat cu produse alimentare făcute în gospodăria proprie, fructe, sucuri de fructe și legume de la producători locali. Toate produsele prezentate au fost degustate și apreciate de cei aproximativ 100 de persoane prezente la activitate.

O parte din aceste fructe și produse alimentare au fost servite și elevilor din Colegiu care participau la alte activități prilejuite de Săptămâna Școala Altfel.

Rezultate aşteptate:

➢ Diseminarea proiectului MĂNÂNCĂ RESPONSABIL în comunitatea școlară;

➢ Schimbarea atitudinii elevilor, cadrelor didactice, dar și părinților în ceea ce privește alimentația sănătoasă;

➢ Un real schimb de bune practici între cadre didactice/ elevi/ părinți privind oportunitatea consumului de sucuri naturale/ sucuri din comerț; salate de fructe și legume proaspete și gustoase/ salate din comerț preambalate; produse de panificație proaspete/ produse de panificație preambalate;

➢ Realizarea unui Decalog al Consumului Responsabil de alimente pe baza părerilor exprimate de fiecare participant după degustarea produsele expuse.

Impresii ale participanților:

*Activitate interesantă, interactivă, antrenantă și cu multe lucruri de învățat; *Activitate frumoasă la care am învățat să ne schimbăm atitudinea despre alimentație și natură; Astfel de activități sunt de dorit a fi realizate la orele de diriginție; Actvitate cu influență pozitivă asupra noastră, a elevilor, dar și asupra familiilor noastre. PRO MĂNÂNCĂ RESPONSABIL!

Activitatea a fost coordonată de prof. Cornelia și Liviu Hatnean.

Doina CRAIU

VIVA FM Rădăuţi

comments

comments