full screen background image

Proiect de lege prin care Casele de Cultură ale Sindicatelor pot ajunge în proprietatea administraţiilor locale

Senatorul PNL de Suceava, Daniel Constantin Cadariu, a depus proiect de lege prin care Casele de Cultură ale Sindicatelor să poate ajunge în proprietatea administraţiilor locale.

În judeţul Suceava există două astfel de cazuri, la Suceava și Câmpulung Moldovenesc.

“Am depus la Senat un proiect de lege care, în situația în care va fi votat și va deveni lege, va permite ca cele 2 case de cultură ale sindicatelor din județul Suceava, respectiv cele din municipiile Suceava și Câmpulung Moldovenesc, să poate ajunge în proprietatea celor 2 localități.

După cum se știe, în prezent, cele 2 construcții sunt într-o stare avansată de degradare, nefiind renovate sau modernizate niciodată in cei 28 de ani de la Revoluția din 1989.

Din păcate, activitățile culturale care se desfășoară în cele 2 edificii sunt foarte puține dacă nu chiar inexistente.

În schimb multe din spațiile componente sunt închiriate diverselor societăți comerciale și folosite pentru activități comerciale, de alimentație publică, baruri, discoteci etc.

Acest proiect de lege l-am inițiat după ce am mai încercat și o altă modalitate prin care cele 2 case de cultură să poată ajunge în administrarea primăriilor din Suceava și din Câmpulung Moldovenesc.

Am pus la dispoziția administrațiilor locale un model de contract de asociere propus de către organizațiile sindicale.

După analizarea lor de către specialiștii celor 2 primării s-a ajuns la concluzia că acest contract prevedea prea multe obligații ale primăriilor și prea puține drepturi în ceea ce privește exploatarea și folosirea lăcașelor culturale.

Legea propusă reglementează posibilitatea preluării în domeniul public al statului a bunurilor imobile reprezentând casele de cultură a sindicatelor aflate în proprietatea organizațiilor sindicale, în mai multe etape.

Primul pas ar fi ca, la solicitarea Guvernului, cu asentimentul organelor de conducere ale organizațiilor sindicale, casele de cultură a sindicatelor trec în domeniul public al statului.

În pasul 2, aceste imobile vor fi transmise în proprietatea publică a unităților administrativ teritoriale unde sunt situate, prin Hotărâre de Guvern.

Concomitent, organizațiile sindicale care au în proprietate casele de cultură primesc în compensare bunuri imobile aflate în proprietatea privată a statului.

Din punct de vedere tehnic modalitatea de compensare a imobilelor se va stabili prin normele metodologice de aplicare a legii, aprobate prin Hotărâre de a Guvern.”, a declarat senatorul Daniel Constantin Cadariu.

Lege privind preluarea imobilelor reprezentând case de cultură a sindicatelor în proprietatea publică a statului și transmiterea acestora în proprietatea publică a unităților administrativ teritoriale unde sunt situate

Parlamentul României adoptă prezenta Lege

Art. 1. Prezenta lege reglementează posibilitatea preluării în domeniul public al statului a bunurilor imobile reprezentând casele de cultură a sindicatelor aflate în proprietatea organizațiilor sindicale.

Art. 2. Imobilele reprezentând case de cultură a sindicatelor trec în domeniul public al statului la cererea Guvernului prin hotărâre a organelor de conducere ale organizațiilor sindicale care le au în proprietate.

Art. 3. Transmiterea imobilelor prevăzute la art. 2 în proprietatea publică a unităților administrativ teritoriale unde sunt situate se face în conformitate cu prevederile art. 9 alin. (1) din Legea nr. 213/1998 privind bunurile proprietate publică.

Art. 4. – În compensare pentru imobile reprezentând case de cultură a sindicatelor organizațiile sindicale care la au în proprietate primesc bunuri imobile aflate în proprietatea privată a statului

Art. 5. Modalitatea de compensare a imobilelor prevăzute la Art. 4. se stabilește prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi, aprobate prin Hotărâre a Guvernului.

Expunere de motive referitoare la propunerea legislativă privind preluarea imobilelor reprezentând case de cultură a sindicatelor în proprietatea publică a statului și transmiterea acestora în proprietatea publică a unităților administrativ teritoriale unde sunt situate

Aproape în fiecare municipiu reședință de județ și în unele orașe există case de cultură a sindicatelor care sunt în proprietatea organizațiilor sindicale. Aceste case de cultură au fost construite înainte de anul 1989 din fondurile sindicatelor.

În prezent aceste case de cultură sunt administrate de către Asociația Națională a Caselor de Cultură a Sindicatelor din România. Din lipsa fondurilor nu s-au făcut reparații capitale la aceste imobile în ultimii 20 de ani, generând un impact negativ asupra zonei unde sunt amplasate, de regulă în zonele centrale ale localităților, unele dintre ele fiind chiar un pericol public.

Scopul acestor case de cultură a sindicatelor a fost acela de organizare de activități cultural educative în scopul ridicării nivelului de cultură al diverselor categorii socio-profesionale iar în prezent activitatea principală a acestora fiind închirierea de spații pentru centre comerciale, școli de șoferi, restaurante, sedii universități particulare etc.

Având în vedere că în marea lor majoritate casele de cultură ale sindicatelor nu mai realizează obiectul de activitate pentru care au fost înființate precum și faptul că autoritățile administrației publice locale sesizează lipsa spațiilor pentru desfășurarea în condiții optime a activităților cultural artistice considerăm că se impune crearea cadrului legal pentru preluarea acestor imobile în domeniul public al statului urmată de transmiterea lor în proprietatea publică a unităților administrativ teritoriale unde sunt situate.

În compensare pentru aceste imobile, organizațiile sindicale care le au în proprietate primesc bunuri imobile aflate în proprietate privată a statului, modalitatea de compensare urmând a fi stabilită prin norme metodologice, aprobate prin Hotărâre a Guvernului.

În numele inițiatorilor, Senator PNL, Daniel Constantin Cadariu

comments

comments