full screen background image

Lansarea Proiectului European ”Mănâncă Responsabil”, la Colegiul ”Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți

Pe data de 31 octombrie, la Colegiul Național ”Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuți a avut loc activitatea de lansare a Proiectului European ”Mănâncă Responsabil” (an III/ 2017 – 2018), cu tema: Alimente locale și de sezon/ Viață sănătoasă.

Pentru mai bine de o oră, s-au prezentat planurile cadru de acțiune în cadrul proiectului, activitățile organizate în parteneriat precum și realizările din anul II de proiect.

Activitatea a fost structurată pe trei părți disticte:

1. Campania ”Caravana Toamnei” – lansarea proiectului în comunitatea școlară și comunitatea rădăuțeană. La această activitate elevi din comitetul eco împreună cu prof. Nicoleta Zoica Mitrofan, Gheorghe Liviu Hatnean și Marcel Liviu Ungurean au plecat să disemineze proiectul în rândul elevilor de la Colegiul Național ”Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți, Școala Gimnazială ”Dimitrie Cantemir” Rădăuți, Poliția Rădăuți și Primăria Rădăuți. Cu această ocazie s-au oferit fructe de sezon și s-au înmânat flyere cu mesaje specifice.

2. În partea a doua a activității, s-a realizat în baza parteneriatului dintre Grădinița cu Program Prelungit ”Micul Prinț”, Școala Gimnazială ”Bogdan Vodă” și Colegiul Național ”Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți, o activitate comună de lansare a Proiectului European Mănâncă Responsabil (an III de proiect). Cu această ocazie coordonatorii de proiect, prof. înv. preșcolar Ancuța Elena Balan, prof. Cornelia Hatnean, prof. Radu Gheorghe Munteanu și prof. Gheorghe Liviu Hatnean, prof. Nicoleta Mitrofan au prezentat în fața elevilor și cadrelor didactice participante de la cele trei unități școlare planurile cadru de acțiune în cadrul proiectului. S-au prezentat și realizările din anul II de proiect și s-au realizat și trei exerciții interactive.

O elevă de la CNEH, participantă la proiect, a declarat: ”A fost ocazie specială de a afla de unde provin fructele și legumele uzual folosite și câte resurse se consumă pentru a ajunge la noi; a fost mai mult decât o activitate interactivă”.

3. Cea de-a treia activitate a cuprins o expoziție cu degustare de produse alimentare din Bucovina. Elevii din clasele a XI-a G și XII-a G, îndrumați de prof. diriginți Elena Iohana Anton și Rodica Hrihor, au prezentat produse culinare realizate în gospodăriile proprii. Acest moment a fost mult așteptat și poate cel mai elocvent moment care marchează progresul realizat în responsabilizarea tinerilor pentru o alimentație responsabilă și sustenabilă.

Un alt invitat la manifestare a afirmat, în scris, ca feedback, la finalul activității: ”A fost o activitate educativă, interactivă și plină de informații valoroase. Felicitări tuturor și să ne revedem la viitoarele activități!”

În cadrul activității au luat cuvântul prof. dr. Adrian Puiu, director la Colegiul Național ”Eudoxiu Hurmuzachi”, prof. Radu Munteanu, director adj. la Școala Gimnazială ”Bogdan Vodă” Rădăuți, Louana Andreea Popovici, purtător de cuvânt Primăria Rădăuți, Preda Mirel, Consilier Local.

Doina CRAIU

VIVA FM Rădăuţi

comments

comments