full screen background image

Acţiune de amploare pentru prevenirea şi combaterea delictelor silvice

În perioada 23 – 30 octombrie, polițiștii Biroului de Combatere a Delictelor Silvice Suceava, în cooperare cu specialiştii Gărzii Forestiere Suceava şi sprijiniți de lucrătorii Inspectoratului Județean de Jandarmi Suceava, au desfăşurat, zilnic, acțiuni pe raza județului privind prevenirea și combaterea activităților ilegale din domeniul circulației, depozitării, prelucrării și comercializării materialului lemnos.

Au fost executate 102 controale la unităţi economice şi în fondul forestier şi au fost verificate 346 de mijloace de transport.

Au fost constatate 8 infracțiuni şi au fost aplicate 126 de sancțiuni contravenţionale, în valoare totală de 54.305 lei.

În cadrul acţiunii au fost confiscaţi/indisponibilizati 21,585 mc material lemnos, în valoare de 2.572 de lei.

La data de 23 octombrie, ora 06.10, un echipaj mixt poliție-jandarmi a oprit pentru control, pe DN 17, în comuna Păltinoasa, autoutilitara condusă de un bărbat, de 55 de ani, din orașul Gura Humorului, care transporta material lemnos.
În maşină se afla ca pasager un bărbat, de 57 de ani, din aceeași localitate, proprietar al bunurilor transportate.
În urma verificărilor, polițiștii au constatat faptul că şoferul nu deține documente legale de proveniență și transport a materialului lemnos, motiv pentru care s-a solicitat sprijinul specialiștilor silvici.
În urma inventarierii, s-a stabilit faptul că acesta transporta ilegal cantitatea de 6,16 mc deșeuri de esență rășinoase, tăiate la 4 metri lungime.
Conducătorul auto a fost sancționat contravențional, pentru încălcarea prevederilor Legii nr.171/2010, materialul lemnos, în valoare de 646 de lei, a fost confiscat și predat în custodie Ocolului Silvic Gura Humorului, iar autoutilitara a fost indisponibilizată.

La 28 octombrie, ora 09.30, o patrulă din cadrul Secției 15 Poliție Rurală Vatra Dornei a oprit pentru control, pe DN 17, pe raza comunei Poiana Stampei, autovehiculul condus de un bărbat, de 65 de ani, din municipiul Vatra Dornei, care transporta material lemnos.
Şoferul a declarat că nu deține documentele de proveniență, acestea fiind în posesia unui bărbat, de 57 de ani, din comuna Poiana Stampei, căruia îi aparţine lemnul.
Interogând aplicaţia „Inspectorul Pădurii”, polițiștii au constatat că nu există cod online generat în ultimele 72 ore pentru numărul de înmatriculare al vehiculului verificat, motiv pentru care, autovehiculul cu material lemnos a fost condus la sediul depozitului silvic din comuna Poiana Stampei, pentru continuarea verificărilor.
Ulterior, la fața locului s-a prezentat bărbatul de 57 de ani care a prezentat avizul de însoțire secundar a materialului lemnos, emis la data de 28 octombrie 2017, pentru transportul efectuat de bărbatul de 65 de ani, respectiv cantitatea de 9,16 mc lemn de foc de esență fag.
În urma verificării documentul, polițiștii au constatat faptul că CNP-ul nu aparține conducătorului auto de 65 de ani, care a declarat faptul că nici semnătura de pe acesta nu este a sa, el nefiind de față la întocmirea avizului de însoțire a materialului lemnos.
Inventariind materialului lemnos transportat, specialiștii silvici au stabilit faptul că bărbatul de 65 de ani transporta cantitatea de 3,12 mc lemn de foc de esență fag și nu 9,16 mc conform documentelor, acesta fiind confiscat și predat în custodie organelor silvice.
În cauză s-a întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de „fals material în înscrisuri oficiale” și „uz de fals”, ce va fi soluționat procedural.

comments

comments